četvrtak, 17. travnja 2014.

VELIKI ČETVRTAK - KUPREŠKI KORIZMENI OBIČAJI

Veliki četvrtak od 3 sata posli podne nebi se radilo! Pravili bi se "križići" od drveta na koje bi se napravilo 33 zrna + 3 velika zrna. Ukućani su molili KRIŽIĆE - 100 Križića. To je služilo umisto krunice i navjek bi se molila Isusova krunica.









Molitva Križića:

Oj dušice grišna, budi u viri kripna! 
Kada budeš putovati, dugim putim, tisnim klancim,
Srišće te Duv nečisti, duv nemili.
Pitat će te, dušo, jesi l’ moja il Božija.
Nisam tvoja, već Božja.
Ja sam Bogu rekla doći na blagdanak, na Veliki četvrtak,
Sto Križića, sto Jezusa, sto Amena, sto se puta prikrstit.
U ime Oca i Sina i Duva Svetog - Amen!

I tako 100 puta brez prikidanja!

Molilo se 33 krunice od Velikog četvrtka do Bile subote a molila se svakog  petka. Na Veliki četvrtak, dica bi od drveta pravila čekrkaljku i s njom bi čekrkali taj dan. Isusova krunica je: 33 očenaša, 7 zdravomarija i 3 virovanja.


Vijesti iz župe Suho Polje:
VELIKI ČETVRTAK
-       Misa je u 17 sati.
-       U 21 sat bdijenje s Isusom u Getsemaniju i molitva. Pjeva zbor FRAMA.

Prvi je dan Svetog trodnevlja. Na današnji dan Isus nam je ostavio svoje Tri ljubavi koje traju i koje su temelj svakoj našoj nestalnoj i prolaznoj ljubavi. Prva ljubav je Euharistija. Druga ljubav je Zapovijed ljubavi. Treća ljubav je Svećeništvo.
U predvečerje svog posljednjeg dana Isus nam ostavlja svoj testament koji se sastoji od ova tri izvanredna čina koji su prožeti njegovom ljubavlju prema nama. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!