subota, 26. travnja 2014.

MARKOVDAN I BLAGOSLOV POLJA NA KRIŽU 2014

Na svetog Marka, 25. 4. okupili smo se na Križu i slavili smo svetu misu s blagoslovom polja. Na ovom je brežuljku 1991. godine slavljena sv. misa a zatim je u ratu kapelica iz tenka pogođena i srušena. Lani su, nakon 22 godine, slavljene sveta misa i blagoslov polja.








Kako je u homiliji rekao župnik rušeći kapelicu željeli su zatrti spomen na naše sveto mjesto da bude bez molitve, bez svetih slavlja, a okolna mjesta bez naroda. Željeli su ovo mjesto pretvoriti u pustinju.

Ali mi smo se vratili. Došli smo na svoje srušene i spaljene domove, očistili teren i zatim popravljali i gradili. Vjerovali smo da će se u kućama ložiti vatra, da će u njima stanovati obitelji i da će ovdje  biti života.
Zato se i ovdje sastajemo jer vjerujemo da će se ovdje i nakon nas vjernici sastajati, Bogu moliti i Bogu zahvaljivati na njegovim dobročinstvima. Od Boga moliti blagoslov i njemu se zahvaljivati za blagoslov.
Kod stvaranja čovjeka, Bog je čovjeku dao zemlju i na njoj biljke. Bog je čovjeku dao životinje. Sve je dao na službu čovjeku. Prihvatimo Božji dar sada ovdje na Križu da nam bude na blagoslov. Da opet ovdje cvate život. Ovo je nama darovano mjesto, nama darovano polje i nama darovane šume i planine.  A s ovog mjesta, s Križa, nad nama će bdjeti, ako Bog da, nova kapelica.


Neka Bog blagoslovi i umnoži naše obitelji a mi svi mu zahvaljujemo na njegovim dobročinstvima.
Hvala Šumariji Kupres koja je očistila teren i uklonila šut od ostataka minirane kapelice. 


Tekst: fra Marko Jukić
Foto: Tomo
www.zupasuhopoljekupres.com

Na kraju mise i blagoslova, Lovre Galić je častio sa pićem i mezom. Zanimljivo je kako je tokom mise bilo bez kiše ali prohladno a tek nakon mise, isti trenutak, počela je padati kiša. Mnogi su se brzo razišli ali je ne mali broj ljudi ostao na druženju. Kako znamo, na Markovdan su na užinu zvale obitelji iz Donjeg sela (Zlosela). 


Cijelu FOTOGALERIJU (100 slika) pogledajte na našoj facebook stranici.

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!