nedjelja, 15. prosinca 2013.

Blažene Drinske mučenice - 15.12.1941.


■ Unatoč mučenju, vjeru su očuvale do kraja života
■ Beatifikacija - Proglašene blaženim, 24. rujna 2011. u Sarajevu
■ Po zagovoru Drinskih mučenica dogodila se brojna ozdravljenja

Drinske mučenice, djevice i mučenice, časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi, četnici su ubili za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Časne sestre Kćeri Božje ljubavi došle su u Sarajevo na poziv nadbiskupa dr. Josipa Stadlera 1882. Poslala ih je utemeljiteljica reda Franziska Lechner. Godine 1911. otvorile su na Palama kod Sarajeva samostan „Marijin dom“.




Rad u zajednici

Održavale su nastavu osnovne škole i pomagale susjedima bez obzira na vjeru i narodnost. Časne sestre su njegovale bolesnike, pekle su kruh djeci državnog Dječjeg doma te pomagale siromahe i prosjake s Romanije. Dana 11. prosinca 1941. godine četnici su opkolili „Marijin dom“, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice i još druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu uz preslušavanja i ispitivanja do Carevih Voda i Sjetline. Tamo je časna sestra Berchmana, shrvana od puta, ostala, a kasnije ubijena 23. prosinca 1941. godine. Ostale četiri časne sestre odvedene su do Goražda, gdje su stigle 15. prosinca 1941. godine. Smještene su u zgradu vojarne, na katu. Vojarnom je tada zapovijedao četnički major Jezdimir Dangić. Četnici su u pijanom stanju po noći provalili u sobe u kojima su bile časne sestre. One su, nastojeći pobjeći i sačuvati čast, pobjegle kroz prozor, nakon čega su, iako su već bile izranjene, ubijene i bačene u rijeku Drinu.

Strašni zločin

Tih dana bačeno je u Drinu oko 8.000 ljudi. Prvi koji je zapisao zločine bio je slovenski svećenik Franc Ksaver Meško, koji se tih dana nalazio na Palama. Napisano je više knjiga o djelovanju sestara te o zločinu koji je počinjen nad njima („Drinske mučenike“ don Ante Bakovića i dr.).

Ove godine papa Benedikt XVI. pokrenuo je postupak beatifikacije ovih pet sestara. Sveti Otac je 14. siječnja potpisao dekret o mučeništvu sestara koje su ubijene iz mržnje prema vjeri. Time je otvorio put za njihovu beatifikaciju. Na ovaj način je i Vatikan dao neizbrisiv pečat o sudbini časnih sestara koje su položile svoj život za vjeru koju su prakticirale. Mnogima su danas uzor, a sigurno je da će njihov život biti tema brojnih rasprava.

CRKVA

Istražni postupak je završen prije osam godina u Sarajevu

■ Završna sjednica istražnog postupka za beatifikaciju redovnice M. Jule Ivanišević i četiriju susestara održana je 14. prosinca 2002. u prostorijama Vrhbosanskoga nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu. Dekret o pokretanju kauze napisan je 4. prosinca 1999. godine, a sjednica otvaranja postupka održana je 6. prosinca iste godine. Proces sada vodi Vatikan.





Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!