subota, 19. listopada 2013.

NAJAVA: U NEDJELJU 20.LISTOPADA OBILJEŽAVANJE STRADANJA VIŠE OD 150 KUPREŠAKA U II SVJ. RATU U RANKOVIĆIMA (OKOLICA TRAVNIKA



Partizanski zločini u Rankovićima


U nedjelju 20. listopada u šumi Rije kod crkve u Rankovićima (Novi Travnik) slaviti će se sveta misa zadušnica za veliki broj hrvatskih vojnika i civila koji su ovdje strijeljali partizani na kraju Drugog svjetskog rata bez suđenja i utvrđivanja eventualne krivice. Pretpostavlja se da je najviše stradalih bilo sa Kupresa, a bilo je i domaćih ljudi. Sve se to dogodilo nakon što su partizani osvojili Travnik 22. listopada 1944.godine. Zarobljene u gradu odveli su na više lokacija, a jedna je baš ovdje u šumi Rije gdje su strijeljani. Računa se da ih je bilo oko 200, ali se točan broj vjerojatno nikada neće točno znati.





Kupreški radio: Gost: Marinko Slipac - Obilježavanje 69. godišnjice travničke tragedije

Prema svjedočenjima preživjelih, egzekucija je trajala dva dana, a dugo nakon zločina s tog mjesta čuli su se sablasni jauci koji su dopirali do obližnjeg naselja. Na mjestu zločina o kome se šutjelo pola stoljeća, mi se tih dana okupljamo i sjećamo se krvoločno pogubljenih u toj šumi. 

Podsjetimo, listopad 1944. godine bit će krvavim slovima upisan u knjigu kupreške povijesti kada su, prema podacima iz knjige "Kupres u Drugom svjetskom ratu 1941-1945.", braneći Travnik i Lašvansku dolinu, život izgubila 154 Kuprešaka, dok neslužbeni podaci govore o brojci koja prelazi dvije stotine.

Program obilježavanja



DANAS, 18.10. u 15:00 sati na Ogledalima je ukop ostataka žrtava naknadno ekshumiranih na ovom lokalitetu.





 Svjedočenja o događajima 1944.






Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!