četvrtak, 25. srpnja 2013.

FOTO: NA KUPRESU EKSHUMACIJA ŽRTAVA PARTIZANSKO KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

Na Kupreškoj visoravni u tijeku je prva ekshumacija žrtava partizansko-komunističkih zločina iz Drugog svjetskog rata.

Naime, ekshumacija masovne grobnice na lokalitetu Ogledala iznad Kukavičkog jezera na Kupresu već traje desetak dana a voditelj iste je arheolog iz Širokog Brijega Tihomir Glavaš uz suradnju specijalistice sudske medicine sa Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split i profesorice na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Splitu Marije Definis- Gojanović, za agenciju Fena potvrdio je predsjednik peteročlanog Povjerenstva za provedbu ekshumacije na Ogledalima a inače dopredsjednik Općinskog vijeća Kupres Mario Bagarić.

Prema Bagarićevim riječima , do sada je u jami pronađeno desetak skeleta koji su većinom u fragmentima.

O tomu o koliko se žrtava partizanskog zločina radi, Bagarić navodi upravo izvor nalogodavaca i izvršitelja, gdje se spominje 90 strijeljanih ustaša dok su oni ispred imenovanog Povjerenstvo preko Udruge veterana drugog svjetskog rata došli do pravog podatka koji govori o 68 imena s tim da su dvojica putem strijeljanja a jednog od njih je obitelj prenijela u obiteljsku grobnicu.


"Međutim , prilikom početnih istraživanja forenzičarka Definis- Gojanović je ozlijedila nogu te treba jedno vrijeme odmarati za koliko je i odgođeno trenutno iskapanje a u svakom slučaju planirano je za 16.kolovoza ove godine svečano otkrivanje spomen obilježja i službeni pokop tijela koja se pronađu u jami", kazao je Bagarić.

O krajnjoj sudbini partizanskih žrtava i njihovom zadnjem počivalištu, Bagarić navodi da je ulaskom partizana u Kupres 1943 godine, preostalo kupreško stanovništvo koje nije napuštalo svoja ognjišta bilo zarobljeno i zatvoreno u drvene kuće u Begovu selu i Odžaku .

"Pod pritiskom lokalnog srpskog stanovništva napravljena je totalna odmazda na račun zločina koje su ustaše napravile prema Srbima 1941 godine na način da je formiran njihov znani partizanski prijeki sud koji je zapovjedio strijeljanje svih onih koji su prema njima surađivali sa ustašama", kazao je Bagarić.

U financiranje istraživanja i iskapanje žrtava toga vremena uključuju se određeni sponzori, pa se, tako, od Vlade Hercegbosanske županije očekuje pokriće troškova ekshumacija dok će u financiranju spomenika svoj udio dati HVIDR-a Kupres, Zavičajni klub Kuprešaka te predstavnici Hrvata u zakonodavnim tijelima državne vlasti.

tekst:Fena
Foto: Tomo


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!