četvrtak, 4. srpnja 2013.

EKSHUMACIJA MASOVNE GROBNICE OGLEDALA


Opsežne pripreme za ekshumaciju prve masovne grobnice partizansko-komunističkog zločina na ozemlju općine Kupres konačno su pri kraju. Mario Bagarić, službeni koordinator ovoga zahtjevnog projekta i aktualni dopredsjednik Općinskog vijeća općine Kupres, Ante Smoljo – Žuro, član Povjerenstva i bivši načelnik općine Kupres i Ivo Ivković, službeni fotograf Povjerenstva, zajedno sa arheologom Tihomirom Glavašom, voditeljem svih ekshumacija žrtava II. svjetskog rata i poraća u Hercegovini (i Dalmaciji) u proteklih nekoliko godina, obišli su lokalitet Ogledala iznad Kukavičkog jezera na Kupresu i sačinili završni plan provedbe ove, po svemu sudeći, vrlo složene i zahtjevne ekshumacije.


S obzirom da se radi o specifičnom i poprilično nepristupačnom šumskom terenu, te s obzirom na dubinu jame u koju su žrtve nakon egzekucije ubačene, a pogotovu s obzirom na izvjesnu činjenicu da će položaj tijela u jami biti nepravilan, isprepleten i vrlo otežan za rad arheologa i forenzičara, ova će ekshumacija potrajati zasigurno više od tjedan dana.

Sukladno nalogu direktora Komunalnog poduzeća Kupres Josipa Ivkovića, djelatnici tog poduzeća već su krenuli s pripremnim radovima, odnosno s uređenjem prostora na lokalitetu ovoga masovnog partizansko-komunističkog stratišta na Ogledalima.


„Danas smo dogovorili da se napravi priprema, da se potpuno ukloni raslinje, da se prostor učini pristupačnim, da se teren sasvim kultivira, riječju, da sve spremimo za početak radova. Također smo, sukladno preporuci arheologa Glavaša, dogovorili da se strma padina grobišta-stratišta oslobodi golemih naslaga humusa, kako na strmini jame, jednako tako i na njezinom dnu, kako bi se na taj način skratilo potrebno vrijeme za uvodne radove stručnim osobama“, kazao je Mario Bagarić, voditelj projekta.

Nakon obilaska masovne grobnice na Ogledalima, arheolog Tihomir Glavaš je rekao: „Svi pripremni radovi su pri kraju, a nekoliko preostalih detalja treba biti završeno u ovom tjednu. Te preostale nedovršene radove, pod Bagarićevim nadzorom, obavit će djelatnici općinskoga Komunalnog poduzeća. Sami početak radova dogovorili smo za utorak, 9. srpnja 2013. godine“.




Na pitanje, očekuje li nepredvidive probleme pri samoj ekshumaciji, Glavaš je rekao: „Što se tiče mogućih problema, to ćemo moći konstatirati tek kad počnemo s radovima, dakle u hodu. Ono što se već sada može vidjeti jest činjenica da su ljudi ubijani na gornjem rubu jame i da su, s visine od nekoliko metara, njih najmanje 66, bacani u grotlo jame, tako da je za očekivati isprepletena tijela i dosta otežane radove. U svakom slučaju to će zahtijevati strpljiv rad i dosta vremena. Također sam preporučio Bagariću da za vrijeme ekshumacije glavne jame, izvršimo sondažu i u dvjema sporednim jamama, kako bismo bili sigurni da u njima nema ljudskih tijela. Ili možda ima, ne daj Bože!“



Neki mještani, a prema pričanju starijih Kuprešana, kazuju da su danima nakon ovog pokolja, kojeg su partizanske postrojbe počinile nad civilnim pučanstvom Kupresa i okolni sela, dopirali stravični krici iz jame, što bi značilo da su neke žrtve bile još na životu kad su bačene u jamu i da su danima umirale u najtežim mukama.

V. Mabić / hrsvijet.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!