četvrtak, 30. svibnja 2013.

SKANDALOZNO - Oslobođeni Stanišić i Simatović


Haški sud nepravomoćno je oslobodio po svim točkama optužnice bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. 





Tužitelji su za njih tražili kaznu doživotnog zatvora, a obrana oslobađanje. Tužiteljstvo je teretilo Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995. U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih i Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović Arkan.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a poslije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH. Prema optužnici oni su rukovodili financiranjem, obukom, logističkom potporom i drugim vrstama velike pomoći i potpore specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su sudjelovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH. 

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubojstava počinjenih tijekom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskome Mostu. Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006. njih se dvojicu dodatno tereti za likvidaciju šestorice Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni" koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

HRT

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!