četvrtak, 7. travnja 2016.

OD ZLOSELA DO KNINA, Piše: Marina Grgić (Tisuću dana bez Kupresa)

OD ZLOSELA DO KNINA, 
Piše: Marina Grgić
(Tisuću dana bez Kupresa, fra Ćiro Lovrić, DNEVNIK 1)


Rat, zarobljavanje....














Dodatak:




Knin se nalazi u južnom dijelu Hrvatske, 45 km sjeverno od Šibenika i Zadra, a 200 km južno od Zagreba. Za vrijeme agresije grad je bio okupiran i bio je vojno i civilno sjedište SAO Krajine. Konc. logor se nalazio u staroj bolnici u Kninu. Na prozorima su postavljene rešetke, a u ćelijama je bilo 10-14 zatočenika. U svakom je hodniku bio 1-2 stražara, a stalno su dolazili policajci koji su odvodili zatočenike na ispitivanja.
Kroz logor je prošlo 600-800 zatočenika, a u njemu je zatočeno 615 osoba. Kod odvođenja i dovođenja na ispitivanja na svakom se zatočeniku vidjelo da je bilo i fizičkih tortura. Osim čuvara dolazile su i druge uniformirane osobe i iskaljivale bijes na zatočenicima, tako da se od pojedinih uniformiranih gostiju stvarao strah kod zatočenika. Pojedinci su doživljavali strahote od premlaćivanja, uključivanja na induktor poljskog telefona, pa sve do seksualnog zlostavljanja. Zatočenike su za vrijeme zatočenja odvodili na teške radove: utovare, istovare i sl.

Stara bolnica u Kninu – korištena za zatvaranje i vršenje torture nad
zarobljenicima iz cijele Hrvatske i BiH

........................................................................................................................................................
HRVATSKO DRUŠTVO BIVŠIH ZATOČENIKA
SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA

TRG BANA JELAČIĆA 6/4
10 000 ZAGREB – HRVATSKA
TELEFON: (+385) 01/ 48 16 924

1 komentar:

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!