četvrtak, 1. rujna 2016.

POHVALNO! - Ivan Vila, rođeni kuprešak vraća se iz Njemačke nakon 25 godina odsustva i gradi proizvodni pogon sa imenom KMC d.o.o. Kupres

Ivan Vila, rođeni kuprešak vraća se iz Njemačke nakon 25 godina odsustva i gradi proizvodni pogon u kojemu će u prvoj fazi raditi 15-ak radnika.


Ivan Vila rođen 1987. godine u Kupresu od oca Andrije i majke Jozefine rođene Turalija koji je napustio Kupres netom prije ratnih događanja odlučio se vratiti u svoj rodni Kupres i u njemu pokrenuti proizvodni pogon u metalnoj industriji. 





Sa svojom idejom obratio se općinskom načelniku koji mu je izišao u susret na način da mu je osigurana adekvatna lokacija za izgradnju tvornice te mu je načelnik obećao da će na Općinsko vijeće poslati Odluku kojom će se, kako njemu kao mladom poduzetniku tako i svima ostalima koji žele živjeti i raditi na Kupresu, na ime novih zapošljavanja i opstanka vratiti 80% uplaćenog novca na ime naknada koje su obvezni platiti prilikom ishođenja građevinske dozvole. 

Načelnik je svoje obećanje ispunio te je Općinsko vijeće Kupres 16.02.2016. godine na njegov prijedlog između ostalog usvojilo i sljedeće:

„Općinski načelnik će putem nadležne Općinske službe za financije posebnim rješenjem na zahtjev investitora uz koji obvezno prilaže dokaz o starosti, dokaz o prebivalištu na području općine Kupres, te potvrdu o izmirenim obvezama prema općini Kupres u skladu sa ovom Odlukom utvrditi povrat novca u iznosu od 80% od ukupnog uplaćenog iznosa koji se ima u  roku od 8 dana od donošenja rješenja uplatiti na račun investitora.

Odredba iz stavka 1. ovog članka odnose se isključivo na gradnju:
  1. stambenih objekata koji se planiraju graditi/izgrađeni na zemljištu kojih su vlasnici jedno od bračnih parova od kojih je barem jedno mlađe od 40 godina, a ti stambeni objekti se grade radi rješavanja stambenog pitanja i nisu namijenjeni daljnjoj prodaji;
  2. gospodarski objekti (proizvodni,poslovni) koji se planiraju graditi na zemljištu kojeg su vlasnici osobe mlađe od 40 godina;
  3. pomoćni objekti objekata iz točke 1. i 2. ovog članka.
Povrat novca u iznosu od 80% u proračunu općine Kupres ima se knjižiti kao poticaj mladima čiji je cilj rješavanje stambenog pitanja kao i samozapošljavanje na području općine Kupres“.


Nakon što je registrirao poduzeće pod nazivom KMC d.o.o. Kupres, Ivan Vila je započeo izgradnju objekta u kojem planira otvoriti proizvodni pogon i u kojem će u prvoj fazi zaposliti 10-15 djelatnika.    Sretno!

www.zlosela.com
Izvor: Općina Kupres

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!