četvrtak, 20. ožujka 2014.

NAJAVA: U NEDJELJU 23. OŽUJKA 2014. IZ CRKVE SV. OBITELJI U KUPRESU HRT UŽIVO PRENOSI SVETU MISU

HTV2 - 23.03.2014. 11:00

 U nedjelju 23. ožujka 2014. iz Crkve Sv. Obitelji u Kupresu HRT uživo prenosi Svetu Misu prigodom tjedna solidarnosti Crkve u Hrvatskoj sa Crkvom u BiH.







Kupres (BiH): Misa, prijenos (nije kod. na sat.)

Već osmu godinu zaredom naši biskupi zajedno s biskupima BiH provode korizmeno-humanitarnu akciju zvanu Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koji se održava pod motom: "Biti učenikom znači nositi drugima Isusovu ljubav". Moto je uzet iz Papine pobudnice "Radost evanđelja". Uz prikupljanje materijalnih i novčanih sredstava, riječ je i o tjednu molitve i blizine s našim sunarodnjacima koji žive u Bosni i Hercegovini. 

Misno slavlje iz kupreške crkve sv. Obitelji, koja je posvećena lani 28. srpnja, predvodit će kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, a propovijedat će mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predsjednik Hrvatskog Caritasa. HTV će izravno prenositi misu.

Komentator: Dragutin Siladi
Redatelj: Vjekoslav Šandrić
Urednik: Dragutin Siladi

Izvor: HRT

VIDI JOŠ.....
....................................................................................................................

Akcija tjedna solidarnosti s Crkvom u BiH provodi se osmu godinu za redom, a princip je takav da se prikupljeni novac ulaže u projekte koji će s vremenom stvarati dobit te će se ista dalje koristiti za Caritasove pučke kuhinje i druge slične projekte pomoći potrebnima.

Već tradicionalno svake treće korizmene nedjelje u jednoj od župa u BiH predsjednik Hrvatskog Caritasa sudjeluje u Euharistiji prigodnim obraćanjem, te je spomenimo, prošle godine, bio u Odžaku, u Bosanskoj Posavini. Ove godine izabran je Kupres. Prigodna činjenica da je ova godina „Godina obitelji“ , imala je možda utjecaj na izbor ove župe, jer je jedina župa u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji posvećena Svetoj Obitelji upravo Župa Sv. Obitelji u Kupresu. Ona je ujedno i najmlađa Župa koja egzistira tek treću godinu.

Domaćin cijelog događaja je nadbiskup vrhbosanski, uzoriti Vinko kardinal Puljić, koji će predslaviti Misu, a propovijedat će biskup varaždinski, mons. Josip Mrzljak, koji je kako već spomenusmo predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Ono što Kuprešaci kao domaćini trebaju učiniti: „To je okupiti se u što većem broju te biti ono što jesmo“ , rekao je, za Kupresinfo.com, župnik Župe Sv. Obitelji u Kupresu don Marko Tomić, te nadodao kako je poželjno da što više župljana dođu u narodnim nošnjama kako bi pokazali dio bogatog kulturnog naslijeđa kupreškog kraja.

Tijekom Sv. Mise nastupit će veliki župni zbor uz pratnju orgulja na kojima svira gospođica Vanessa Čičak , a zborom će ravnati maestro Alojz Čakarić. Nastupit će i dječji župni zbor uz tamburaški sastav „Kupreški snjegovi“. Na taj način ćemo izraziti duboku zahvalnost za ono što naša subraća u susjednoj RH čine za nas, te posredstvom Hrvatske Televizije i drugih medija iskazati duboko zajedništvo jednih s drugima.

Draga srca , Kuprešaci oduvijek raseljavani , a nikad raseljeni, molit će u zajedništvu sa subraćom diljem svijeta u zahvalnosti svima koji su blizu srcem u ljubavi.

Izravnom prijenosu Sv. Mise iz Kupresa prethodit će desetominutna reportaža o Župi i kupreškom kraju čiji je autor Miljenko Karačić iz HRT dopisništva Mostar, a reportaža će pokazati uz Župu Sv. Obitelji i kolijevku kršćanstva na Kupreškoj visoravni – mjesto Otinovci gdje se nalaze temelji četiriju Crkava počevši sa onom iz V. stoljeća pa sve do Crkve posvećene Svetom Ivanu Krstitelju, a sagrađene nakon Domovinskog rata.


Izvor članka: 

1 komentar:

  1. dali je neko zapamtio kako se zove ona zavrsna molitva jucer 23.3.2014 kardinala vinka puljica , sa svete mise u kupresu.

    OdgovoriIzbriši

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!