ponedjeljak, 9. rujna 2013.

HRVATICE I HRVATI, POPIŠITE SE ... POZIV ZA SUDJELOVANJE U POPISU STANOVNIŠTVA U BIH, 1.-15. LISTOPADA 2013.

Hrvatice i Hrvati, popišite se ... 



Poziv za sudjelovanje u Popisu stanovništva u BiH, 
1.-15. listopada 2013.











Sudjelovanje u Popisu je moralna, građanska ali i domoljubna obveza!



-Sudjelovanjem u Popisu dajete veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH!

-Od 1. – 15. listopada 2013.godine., u Bosni i Hercegovini će se održati Popis stanovništva, kućanstava i stanova. 

S obzirom da se radi o vrlo važnom događaju o čijim rezultatima će zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini,  pozivaju se svi Hrvati podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu diljem svijeta da se odazovu spomenutom Popisu kao i svi  Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Prilikom popisa, potrebno je dati ime i prezime te jedinstveni matični broj – JMBG za sve osobe koje se popisuje (bez obzira jesu li u vrijeme popisa prisutni ili ne). Ukoliko građanin ne zna ili nema JMBG, onda može navesti samo datum rođenja (Popisivač ne smije tražiti nikakav dokument kojim bi popisivana osoba dokazivala svoj odgovor). 

Posebno je važno da se pri popisu u tiskanici (P-1) jasno i pojedinačno izjasnite da ste:



• po nacionalnosti Hrvat (pitanje broj 24.), 

• po vjeroispovijesti katolik (pitanje broj 25.) 

• da govorite hrvatskim jezikom (pitanje broj 26.) 


Jedna (odrasla) osoba može dati podatke za sve članove kućanstva – bez obzira jesu li u vrijeme popisa nazočni u Bosni i Hercegovini ili ne. Dakle, svi oni koji su odsutni iz mjesta stanovanja, mogu svojim obiteljima dostaviti svoje podatke te će biti popisani. 

Popisivanje će se vršiti svaki dan od 9.00 do 21.00 sati, od 1. – 15- listopada 2013. godine. 

Važno je naglasiti da svi oni koji se trenutno nalaze u RH, odazivanjem na Popis u BiH ne gube nikakva statusna prava te da je zajamčena tajnost podataka.

Preliminarni rezultati popisa biti će objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja. Rezultati popisa, određeni jedinstvenim programom za obradu podataka, bit će objavljeni u razdoblju od 1. listopada 2014. do 1. srpnja 2016. godine.

Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima te je najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu zemlje te će kao takav biti temelj za budući položaj i status hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Kako bi Vas bolje informirali o detaljima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013., u privitku se nalaze Najčešća pitanja koja ste nam do sada uputili, uz koja se nalaze i pripadajući odgovori.




Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!