nedjelja, 21. srpnja 2019.

PROMJENA ŽUPNIKA U ŽUPI SUHO POLJE - NOVI ŽUPNIK FRA NIKO PETONJIĆ IZ JAJCA

PROMJENA ŽUPNIKA U ŽUPI SUHO POLJE - NOVI ŽUPNIK FRA NIKO PETONJIĆ IZ JAJCA

Fra Niko Petonjić
Uprava franjevačke provincije Bosne Srebrene donijela je odluku premještaju svećenika u našoj župi.  Novi župnik župe Suho polje je fra Niko Petonjić iz Jajca. U utorak je primopredaja župe te je danas župnik fra Marko predslavio svoju posljednju nedjeljnu misu u našoj župi. Dosadašnji župnik fra Marko Jukić odlazi u župu Ljubunčić kod Livna. 

Zahvaljujemo se dosadašnjem župniku fra Marku za svu ljubav, rad i dobrotu koji je za vrijeme svojeg sedmogodišnjeg pastoralnog djelovanja u našoj župi. Hvala mu što nas je strpljivo vodio, živio i radio među nama i bio naš vjeroučitelj i dragi prijatelj. Ističemo uređenje crkve koja je lijepo i moderno uređena a prošle godine i posvećena, uređenje okoliša a posebno u pastoralnom radu sa mladima osnivanjem i pokretanjem FRAM-e i FSR-a, glazbene škole i stavljanjem Pastoralnog centra i Hrvatskog doma u funkciju, vraćanjem misa na Katinom jezeru i Križu koja se zbog rata prestala održavati. Neka ga dragi Bog obilato nagradi i dugovječno poživi.

Danas se fra Marko na kraju mise obratio vjernicima ovim riječima:

Oproštaj od župe Suho Polje


"Molim oproštenje za sve propuste, mane i što sam učinio što nije dostojno jednog svećenika i kršćanina. Svima opraštam.
Sedam godina sam proveo u župi Suho Polje na Kupresu. Rekao bih poklonio sam sedam godina života vjernicima u župi Suho Polje i vjernicima Kupreške visoravni. Učili ste me kako živjeti na visoravni zimi i ljeti i s vama sam sazrijevao duhovno. S vama sam se radovao i tugovao kada su bili teški dani opterećeni bolnim križem i upućivao na spasenje i uskrsnuće po križu. 

- Najprije zahvaljujem se svim svojim župljanima na podršci i na suradnji u pastoralnom radu i u materijalnom radu oko crkve.
- Hvala ŽPV i ŽEV (sadašnjim i bivšim članovima) na suradnji i potpori
- Hvala pjevačima, sviračici Nadi (i sada mladim sviračima), ministrantima, čitačima, katehetama, moliteljima, volonterima na ugrađenom trudu za župu. Želio bih da se mladi nastave dalje usavršavati.
- Hvala svim ženama koje čiste crkvu i redovno se odazivaju. 
- Hvala Željki na kićenju crkve da nam bude uvijek cvijeća oko oltara. Hvala Biseri i obitelji Kuna koji su prije nje kitili i donosili cvijeće.
- Hvala svim Kuprešacima, ljudima u općini, na spremnosti i radu bilo zimi ili ljeti. 
- Hvala općinskim službama na čelu s načelnikom: komunalnom za čišćenje snijega i brizi da bude sve čisto ljeti.
- Hvala šumariji Kupres i Šumariji HBŽ na spremnosti i radu. Za božićne borove i rad oko crkve.
- Hvala Elektro privredi- jedinici Kupres za pomoć spremnost radnika u otklanjanju kvarova.
- Hvala Domu zdravlja Kupres i svim djelatnicima na čelu s ravnateljem dr. Čičkom. Bili su na raspolaganju za sve veće skupove a i mene su primali u svako doba da bi mogao koliko toliko funkcionirati.
- Hvala pilani Sonn- i dioničarima. Spremni su bili uvijek pomoći i dati materijal i strojeve kad je trebalo
- Hvala koscima travnjaka oko kuće i crkve..
- Hvala Kupreškom radiju na podršci kod slavlja. Hvala TV i radiju HB u pomoći i prijenosu kod posvete Crkve.
- Hvala djelatnicima MUP-a u Kupresu koji su bili uvijek na pomoći kod većih skupova.
- Svi ste vi pridonijeli da župa Suho Polje bude na ponos vas Kuprešaka koji dolaze u posjetu, ljudi iz svijeta koji nailaze kao putnici ili turisti, da se dive vašem trudu i radu, vašem uljepšavanju crkve i okoliša.
- Na kraju hvala župniku vlč. Tomi (i prijašnjem vlč. Marku) i kapelanima na suradnji i otvorenosti. Neka ih prati Božji blagoslov i uspjeh u pastoralnom radu. Hvala svećenicima koji su rodom s Kupresa koji su rado dolazili ovdje, pomagali ispovijedati i predslavili euharistijska slavlja. Hvala im na ljubavi.
- Nisam uspio! Nitko se kroz ovo vrijeme nije prijavio u duhovna zvanja. Možda Bog čeka da odem, da se sam ne bih hvalio, jer Bog zove koga hoće i kada hoće. Vi ustrajte u molitvi krunice prije mise za duhovna zvanja, a u svojim obiteljskim molitvama dodajte jedan očenaš na tu nakanu.
- Živjeli! Bog vas blagoslovio."


Fra Marko Jukić,
21.07.2019.


Foto: S proslave 40-obljetnice misništva fra Marka i njegove subraće fra Marijana Petričevića, Fra Nikole Stjepanovića i fra Stjepana Neimarovića koju su slavili 14.07.2019. godine u Suhom Polju








Novom župniku fra Niki Petonjiću želimo dobrodošlicu i da se lijepo snađe u župi Suho Polje i u svom novom domu na Suhom Polju.

"Na braniku Herceg-Bosne
Šest vjekova fratar straži
Povijest reć će, tko to ne zna
Šta taj stražar rodu važi"

fra M. Džaja

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!