subota, 18. svibnja 2019.

RADOVI U CRKVI I NAJAVE DOGAĐANJA


RADOVI U CRKVI

Završeni su radovi na oltaru, ambonu, krstionici i kamenicama za blagoslovljenu vodu.
Sve je urađeno od kamena i optočeno broncom. Sprijeda je na oltaru postavljeno janje, simbol uskrsnula Krista i euharistije, a ispod menze postavljen je brončani friz s lozom, grožđem i pšenicom simbolom euharistije. Loza je simbol Isusa krista.








Na dnu ambona su A (alfa) i Ω (omega) grčka slova Početak i Svršetak iz knjige Otkrivenja (22,13). Na ambonu je stilizirano zrno koje klija po riječima proroka:
»Kao što daždi i sniježi s neba bez prestanka dok se zemlja ne natopi, oplodi i ozeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.« (Izaija 55, 10-11).
Na krstionici su živa voda koja daje život i u njoj su ribe. IHTIS na grčkom znači riba i važan ranokršćanski simbol. Kršćani su ovaj akrostih čitali Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj. Tako je riba bila znak kršćanina.
Na kamenicama je simbol Isusa Krista PX. Skraćenica je od grčke riječi a znači Pomazanik. Kršćanske su se zajednice u starini rado služile ovim monogramom a ujedno su u njemu prepoznavale i simbol Isusa Krista, Sina Boga živoga, koji je donio spasenje čitavome svijetu.
Završen je kenotaf, spomen poginulim u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Ispisano je na kamenu 588 imena i ukelsano je 12722 slova i broja.
Framaši su Framaši imali primanja i obećanaj u nedjelju 19. svibnja a pod msiom su animirali mladi iz župe Petrićevac (Banja Luka).
Prva će pričest i krizma u župi biti 2. 6. 2019. pod misom u 11 sati. Sakramenat krizme podijelit će mons. Ilija Janjić, biskup iz Boke Kotorske.
Iz Cenakola iz Međugorja gostovat će nam na Spasovo u 19 sati.
Glazbena škola se priprema za koncert u lipnju kada učenici polože 3. razred.

Župa Suho Polje



































Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!