ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Hobi prerastao u posao; Upoznajte ratnog vojnog invalida i pčelara s Kupresa

Na Sajmu gospodarstva u Mostaru uspješno je plodove svoga rada predstavio pčelar Mario Bagarić iz Kupresa koji se pčelarstvom bavi 10 godina.
– Ja sam ratni vojni invalid i pčelarstvo me privuklo kao hobi dok je sada to već preraslo u mali posao, rekao je Bagarić za Hrvatski Medijski Servis.



Mario nam je ispričao da je pčelarstvo posao koji iziskuje veliki angažman, ali i da se od može živjeti od plodova svoga rada. Kaže da u skorijoj budućnosti planira proširiti svoj pčelinji fond kako bi posjedovao od pedeset do 60 pčelinjih zajednica što bi zaokružilo proizvodni proces.

„Zadnjih par godina radimo finalne proizvode na bazi meda i ljekovitog , a u proizvodnju je uključena moja supruga i cijela obitelj“, rekao je Bagarić.

Sugovornik HMS-a kaže da je dosadašnjih godina proizvodio do jedne tone meda što bi mu bilo dovoljno za lokalno tržište na Kupresu.

„Najbolja način plasiranja proizvoda je prodaja na kućnim vratima i zadovoljan sam jer obitelji organizirano kupuju po 5-10 kg meda“, rekao je pčelar Mario Bagarić.



Bagarić ističe da sada želi napraviti iskorak i plasirati svoje proizvode na šire područje i zbog toga mu je potrebno povećanje proizvodnje.

– Već nekoliko posljednjih godina sam na migrirajućem pčelarenju jer su godine doista čudne i stacionirano pčelarstvo ne donosi zadovoljavajuće rezultate“, rekao je Bagarić.
Ovaj pčelar iz Kupresa kreirao je široku paletu proizvoda od meda i ljekovitog bilja koji su bazirani na prirodnim i pomno biranim sastojcima. U kvalitetu različitih vrsta meda i sami smo se imali priliku uvjeriti i toplo ga preporučujemo.

Osim različitih vrsta meda posebno nas se dojmio „Planinski sirup s propolisom“ koji je dobiven fermentacijom izlučevina mladih izdanaka četinara (iglice i šišarke) u dvije vrste meda s dodatkom propolisa. Sirup pomaže kod smetnji dišnih organa, a ujedno ojačava cijeli organizam.

Odgovarajući na upit kako je zadovoljan sa subvencijama u proizvodnji meda Bagarić kaže da su potpore institucija vlasti načelnog karaktera. „Ti poticaji postoje, ali smo svojevremeno imali vakum na federalnoj razini kada je ministar poljoprivrede bio Jerko Lijanović. Tada su bili postavljeni rigorozni uvjeti te su poticani oni koji u biti trguju, a manje se bave proizvodnjom“, rekao je Bagarić te dodao:

-Jako je bitno da pčelari na vrijeme dobiju svoje poticaje iako su to mali iznosi. Mogu kazati da sam preko Federalnog ministarstva raseljenih osoba nakon šest godina ušao u jedan program preko kojega ću ja obnoviti pčelinjak s novim košnicama, ističe Bagarić.

Pčelar s Kupresa napominje da su poticaji dobrodošli, ali da bi trebalo biti više agilnosti kod državnih službenika kako ne bi „salonski odrađivali taj posao“. – U poljoprivredi se često izbore oni koji su ‘dosadni’, a ne oni koji stvarno kvalitetno rade . Ipak, poticaji uvijek dobro dođu jer servisiraju jedan dio troška, rekao je Bagarić.

Za informacije o različitim vrstama meda i pripravaka od ljekovitog bilja možete se obratiti direktno Mariju Bagariću na broj 063/370-364.

Izvor: hms.ba

1 komentar:

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!