četvrtak, 30. studenoga 2017.

FOTO: U ORGANIZACIJI KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA, U KUPRESU SLUŽENA MISA ZADUŠNICA ZA POKOJNOG GENERALA PRALJKA I UPALJENE SVIJEĆE NA TEMELJIMA U RATU PORUŠENE CRKVE

Povodom sramotne presude hrvatskim dužnosnicima i generalima HR Herceg-Bosne i povodom tragične časne smrti generala Praljka, večeras je (30.11.)  u Kupresu u 17:00 sati, u župnoj crkvi Sv. Obitelji slavljena sv. misa zadušnica za hrvatskog generala- pokojnog Slobodana Praljka koju je predslavio kupreški župnik vlč. Tomo Mlakić uz koncelebraciju župnog kapelana vlč. Marka Sliškovića, a potom su na temeljima porušene crkve sv. Obitelji upaljene svijeće i izmoljeno je opijelo.



Posebno dojmljivo je bilo obraćanje župnika vlč. Tome Mlakića na kraju mise, koji je  pozvao vjernike na dostojanstvo i molitvu te zahvalio Kuprešacima na lijepo popunjenoj crkvi i zajedničkoj molitvi za nepravedno optužene hrvatske dužnosnike i generale jakim riječima: "Vaši svećenici su ponosni na vas!" i pročitao pismo Predraga Mišića Peđe, hrvatskog branitelja koji se na sebi svojstven način oprostio od generala Praljka:




Ovo je dan kad je umro tvoj ponos, zemljo… Sramiš li se?

Neću djeliti generalovu sliku, sramota me, stidiš li se zemljo?
Do kad ćeš biti licemjerna, lažljiva, kad misliš zemljo stati iza svojih heroja?

Ma, ne moraju biti heroji! Ti su ti ljudi, zemljo, srce dali, a otrovala si ih.
Sram me… Stidim se zemljo, što učini od čovjeka a život ti je dao.
Generale, neću ti svijeću upaliti.
Oprosti mi.

Kakva si zemljo, što nam to učiniše,
U kamen nas pretvoriše.
Manite se žalopojki.
Što je čovjeka, generala natjeralo…
Licemjerstvo naše

Sramiš li se, domovino?
Ja se sramim.
Okanite se lajkova,
Neću dijeliti.
Sramim se.
Oprosti mi, generale

Domovino, sramiš li se?
Hrvatsko moja…
Popio je otrov za sve nas.
Volim te domovino, a tako nam vraćaš.
Zbogom, generale.




U isto vrijeme, sveta misa slavljena je i u župnoj crkvi UBDM na Suhom Polju nakon koje se i suhopoljski župnik fra Marko Jukić pridružio paljenju svijeća i opijelu za pok. generala Praljka.


Mirno, dostojanstveno i ponosno sa suzom u oku i posljednjim riječima na usnama do kraja časnog generala Brade: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac! Sa prijezirom odbacujem vašu presudu! -  kupreški narod sa svojim svećenicima,  zahvalio je Bogu na istinskom čovjekoljubu i domoljubu  te molio milost za njegovu dušu pri tom se sjećajući i svih branitelja palih za svoj dom. 


Veliki broj Kuprešaka se odazvao pozivu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i tijekom večeri još uvijek prilaze i pale svijeće.

Simbolično, dužnosnici i članovi HDZ BiH oo Kupres i Mladež HDZ BiH upalili su 111 svijeća za 111 nepravednih i sramotnih godina u presudi.  

T. Ivić/zlosela.com


























Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!