četvrtak, 25. svibnja 2017.

CIOFF Međinarodni festival “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH 2017”

SAŽETAK PROJEKTA - Tradicijska kupreška manifestacija “DANI KOSIDBE NA KUPRESU” odavna su etablirani kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj, koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, te kao takav daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i širem okruženju. 





Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima, ali i u drugim tradicijskim umjetnostima, zanatima i športskim vještinama, vezanim za etnografiju kupreškoga kraja. Posljednjih desetak godina manifestacija je proširena velikim Međunarodnim festivalom, (s certifikatom i znakom CIOFF®) koji je cjelokupnom projektu pridodao međunarodni značaj i vidljivost na globalnoj razini, što je, kao „Primjer dobre prakse“, nagrađeno visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, 2015-e i 2016-e godine.

„Dani kosidbe na Kupresu 2017“, održat će se od 28. lipnja/juna do 02. srpnja/jula, u Kupresu, Čitluku i Bugojnu.

Glavne kulturne aktivnosti, koje iz ovogodišnjeg programa valja posebno istaknuti su:

Četiri Međunarodna koncerta narodnih plesova i pjesama u; Kupresu, Čitluku i Bugojnu.

Višestoljetna tradicijska manifestacija “Viteško natjecanje kosaca” za Juniore i za Seniore te ostala natjecanja u tradicijskim športskim vještinama. Ova manifestacija ima međunarodni karakter jer će u natjecanju sudjelovati kosci iz još nekoliko europskih zemalja.

Festivalska tržnica, etnografska izložba i prezentacija starih zanata, s prostora BiH i gostujućih zemalja

Opći cilj projekta jeste očuvanje, zaštita i širenje nematerijalne kulturne baštine, očuvanje i iskazivanje regionalnog i lokalnog kulturnog identiteta, te odašiljanje pozitivne slike o Bosni i Hercegovini u Svijetu. Ovaj cilj naročito se planira postići kontinuiranim poboljšavanjem kvalitete, obima i raznovrsnosti aktivnosti u okviru projekta, razmjenom podataka i suradnjom s drugim sličnim međunarodnim festivalima i stručnjacima iz ove oblasti u Europi i Svijetu.

Posebni ciljevi:
Doprinos razvoju kupreške tradicijske kulturne manifestacije „Dan kosidbe na Kupresu“ u kolokvijalnom govoru poznatije kao „Strljanica“.

Upis „Dana kosidbe na Kupresu“ na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine Čovječanstva.
Očuvanje i afirmiranje nematerijalne kulturne baštine na prostoru šireg kupreškog kraja i BiH
Međunarodna kulturna suradnja na području nematerijalne kulturne baštine.
Isticanje važnosti kulture i kulturne baštine za razvoj gospodarstva i opće poboljšanje kvalitete života.
Isticanje i promoviranje kulturno-povijesnih vrijednosti, prirodnih i turističkih odredišta u Hercegbosanskoj županiji i BiH na globalnoj razini, kroz međunarodnu kulturnu suradnju.
Razvijanje ljudskih potencijala i proširenje materijalno-tehničkih kapaciteta nositelja projekta

Manifestaciju svake godine redovito vidi više desetina tisuća posjetitelja. Projektom je godišnje obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi a iz inozemstva gostuje 150 do 200 mladih izvođača i umjetnika što je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz udaljenih krajeva Svijeta ali da pokažu i dio vlastite kulture.

ČLANOVI FESTIVALSKOGA VIJEĆA Ante Čičak direktor Anka Raič Predsjednica CIOFF BiH član, Pero Vila član, Danijela Marković član, Ivana Šarić, član Anica Bagarić član Josipa Batinić član Ljerka Maleš član Voditeljica koncerata: Misijana Brkić Milinković, Mostar Povjerenik CIOFF Komisije za praćenje Festivala Marinko Dobraš Banjaluka 



 KONTAKT: 

JAVNA USTANOVA ZA KULTURU 
“Hrvatski dom” KUPRES, 
 Adresa: Ul. Mate Bobana 3, 
80320 Kupres BiH, 
Tel/fax : 00387 34 274 048; 
 Mobitel: 00387 63 370 229, 
E-mail: hdk.kupres@tel.net.ba; 





Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!