ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Predstavljena knjiga Dinka Pejčinovića „Bilo jednom na Kupresu“ (Studentska bojna i HOS)

Jučer je u Tomislavgradu, u prepunoj skupštinskoj dvorani, predstavljena knjiga Dinka Pejčinovića „Bilo jednom na Kupresu“ (Studentska bojna i HOS). Knjiga je to u kojoj su sadržani iskazi sudionika ratnih travanjskih događanja 1992. godine, studenata i HOS-ovaca.

Knjigu su predstavili Mario Bagarić, jedan od studenata, sudionika travanjskih događaja, te sam autor Dinko Pejčinović. Prikazana je i galerija slika iz toga vremena, sadržanih u samoj knjizi, te dva priloga s Kupresa emitirana na HTV-u.


Predstavljanju knjige nazočili su i glavni politički akteri toga vremena, pripadnici HOS-a, studenti i predstavnici veteranskih udruga iz BiH i Hrvatske, među kojima je bio i gosp. Đuro Glogoški.

Ovo je prvo predstavljanje knjige i usudili bi se reći, iako samo parcijalno - kroz iskaze studenata i pripadnika HOS-a - predstavlja najdetaljniji pisani prikaz ratnih djelovanja na Kupresu, travnja 1992. godine.


Vjerojatno ste se zapitali tko je Dinko Pejčinović i kako to on piše o Kupresu 1992. godine? Dinko Pejčinović, Zagrepčanin, diplomirani inženjer šumarstva, tada apsolvent šumarstva, zajedno s kupreškim studentima iz Zagreba dragovoljno se prijavio i došao na Kupres.

Ulomak iz njegovog dnevnika možda najbolje govori o razlozima i načinu odluke za dolazak na Kupres:

3.4.1992.

Zbog večernje šetnje propustio sam prvi Dnevnik u pola osam. - Tomica, šta ima? – Frka na Kupresu! – kaže buraz. – Klub Kuprešaka zove dobrovoljce na Velesajam, večeras u 8 u „Globusu“. Nisam puno razmišljao: - Ja idem tamo a ti prati što se događa!“ Nevjerojatno, prije tri dana na Kupresu je održan miting bratstva i jedinstva a danas se već tuku. U Bosni se povijest ubrzava…


Tramvaj vozi užasno sporo. Društvo na Velesajmu upravo se razilazi. Vidi, vidi, to je kolega s faksa, Ljupko Bagarić. – Zdravo, otkud ti? … - Sutra se ide ujutro, javi se predsjedniku kluba da te zapiše!“ Predsjednik Lovrić sumnjičavo gleda: - Ti nisi s Kupresa! – Nema veze, imam borbeno iskustvo. – Dobro, dođi sutra s opremom!“ Okolo pristižu kamioni, vojna policija, užurbanost na svakom koraku. Policajac priča: - Ovo više nije normalno. Ljudi bježe iz naše vojske, dezertiraju, idu u Hercegovinu. Dobili smo naređenje da ih hvatamo, al' ne možeš ih zaustaviti.“ Na povratku Tomica referira: - Ulične borbe u gradu, naši su izgleda jači.“ Šteta, dok mi stignemo sve će biti gotovo.

Dinko Pejčinović je, dakle, sudionik ratnih događanja na Kupresu i upravo to stalno propitkivanje razloga i odluke da kao student sve napusti i krene u nepoznato i neizvjesno, potaknula ga je da prikupi svjedočanstva izravnih sudionika, kolega studenata i HOS-ovaca, te prikaže potpuno ogoljenu ratnu stvarnost.

„Bilo jednom na Kupresu“ (Studentska bojna i HOS) zasigurno je vrijedno i za sve sudionike ratnih kupreških događanja nezaobilazno štivo, obogaćeno velikim brojem fotografija iz toga vremena. Knjiga se na večerašnjem predstavljanju prodavala po promotivnoj cijeni od 25 KM, a redovita cijena je 150 kuna.

Ukoliko želite nabaviti primjerka knjige, možete poslati mail na info@tomislavcity.com , pa ćemo vas obavijestiti gdje i kada možete preuzeti svoj primjerak.

Tekst:Tomislavcity
Foto: Tomislav Ivić/zlosela.com


























Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!