ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Obilježena 25. obljetnica pada Kupresa

Na ovaj dan prije 25 godina pao je Kupres i to nakon sedam dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju.

Padom Kupresa 1992. godine na tragičan način završila je poznata bitka za Kupres. 
Obilježavanje 25. obljetnice pada Kupresa počelo je jutros polaganjem vijenaca na Masovnoj grobnici Ogledala, Spomen obilježju-Suho polje, Spomen obilježju-Kupreško polje i Spomeniku Vukovarcima.


Svetu misu za poginule u obrani Domovine, misu sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni, koja je počela u 11 sati u Crkvi Svete obitelji u Kupresu, predvodio je kupreški župnik don Marko Tomić. 

Nakon mise uslijedilo je polaganje vijenaca na križu na groblju ispred Crkve Svete obitelji. Zatim je u velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres upriličen program uz 25. godišnjicu sjećanja na žrtve Kupresa, travnja, 1992. godine.


Okupljene je na samom početku pozdravio načelnik općine Kupres Milan Raštegorac koji se prisjetio događaja iz travnja 1992. te poželio da sjećanja ne budu prazna i da se žrtava što češće sjećamo jer oni su ovo zaslužili, a mi uživamo.

Također, okupljene su pozdravili i uputili nekoliko prigodnih riječi Ivan Del Vechio, u ime predsjednice Republike Hrvatske i Petar Barišić, zamjenik predstojnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

U sklopu Predavanja i rasprave na temu: Kupres 1942. - 1992. Sličnosti i naučene lekcije, na samom kraju ovog programa obratio se i general Željko Glasnović.

foto: T.Ivić/ zlosela.com
tekst: Kupreški radio

FOTOGALERIJE:


























Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!