četvrtak, 5. siječnja 2017.

UPOZORENJA I PREPORUKE ZBOG NISKIH TEMPERATURA

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za vremenski period od 06. do 8. siječnja zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti jakih do olujnih udara vjetra. Niske temperature očekuju se u cijeloj zemlji, a jak vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne. 


Federalna uprava civilne zaštite apelira na lokalne vlasti i nadležne službe za čišćenje snijega i leda i održavanje puteva na što savjesnije obavljanje svog posla kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja su zahvaćena niskim temperaturama i olujnim vjetrom. 
Preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura: 

  • Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uvjetima i potrebnim informacijama. 
  • Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica. 
  • U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant). 
  • Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno kronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe). 
  • Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala). 
  • Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta. 
  • Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.). 
  • Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu! 
  • Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život! 
  • Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća. 
  • Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu. 
  • Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu. 

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: 

Civilna zaštita – 121, 
Policija – 122, 
Vatrogasci – 123, 
Hitna pomoć – 124. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!