srijeda, 11. siječnja 2017.

Općinski sud privremno zabranio rad ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres

Slikovni rezultat za šumarija kupresSudac Općinskog suda u Livnu Jozo Mamić donio je danas rješenje kojim se privremeno zabranjuje bilo kakva aktivnost te obustavlja sve radnje na provođenju javnog natječaja za izbor i imenovanje direktora ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres kao i davanje suglasnosti na bilo koju vrstu sklapanja ugovora ovog gospodarskog društva do odluke Ustavnog suda FBiH.
Kao razlog zbog čega se uvodi privremena zabrana ovom respektabilnom javnom poduzeću , iz ovog gospodarskog društva su prenijeli da u dostavljenom rješenju stoji je novi saziv Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres predložio ovu mjeru radi spriječavanja nastanka štete i zaštite imovine kao i spriječavanja štetnih posljedica po društvu.
Legitimnost oko izbora nove Skupštine kupreškog šumskog gospodarskog društva čiju konacnu odluku treba da utvrdi Ustavni sud FBiH se proteže od početka prosinca prošle godine sa sjednice Skupštine Hercegbosanske županije kad je na točku dnevnog reda koja se odnosila na promjeni opunomoćenika unutar Skupštine navedenog gospodarskog društva , povučeno pitanje vitalnog nacionalnog interesna.

Sud zabranio imenovanja i potpise bitnijih ugovora

Mada je za promjene opunomoćenika bilo 13 a protiv 12 zastupnika , klubovi bošnjaka i srba povukli su pitanje vitalnog nacionalnog interesa čime se ova odluka uputila na Ustavni sudFBiH koji će dati konačnu odluku da li ova odluka spada u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Do čekanja konačne odluke , kojam može trajati mjesecima ,intervenirao je Općinski sud u Livnu i to na prijedlog „novog“ saziva Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres protiv „starog“ saziva kako Skupštine tako i Nadzornog odbora navedenog gospodarskog društva.

Kako dalje stoji , u obrazloženju ove sudske odluke navedeno je da je predlagatelj , u ovom slučaju „novi“ saziv Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres predložio određivanje sudske mjere osiguranja iz razloga što „stari“ saziv Skupštine i nadzornog odbora ovog gospodarskog društva nastavlja upravljati i donositi odluke ne priznajući odluku Skupštine HBZ kao osnivača.

„Cijeneći navode predlagatelja i priložene dokaze , slijedi da je predlagatelj učinio vjerojatnim da je predložena privremena mjera utemeljena i žurna , te da bi se drugačijim postupanjem izgubila svrha mjere osiguranja“, obrazloženje je Općinskog suda u Livnu za uvođenje privremene mjere osiguranja.

Koliko je zamršena i dvojbena situacija oko ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres , prije pola godine Skupština HBZ je uputila niz pohvala na račun rada Uprave ovog društva kojim je predstavljen kao jedan od najperspektivnijih poduzeća na ovim terenima čija se dobit godišnje mjeri u milijunima konvertibilnih maraka a uz to ovo društvo zapošljava preko 400 djelatnika. 

"Čiji je interes da na pragu poslovne godine stiže ovakva odluka zabrani aktivnosti rada društva .Pitaju li se ti kakve negativne kozekvence za njihove partnere nosi činjenica da pravosudne institucije kreiraju njihova tijela uprave",pitaju se neki dužnosniciHBŽ.




Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!