petak, 2. prosinca 2016.

VIDEO: Privlačenje drva konjima u Kupresu

U određenim situacijama mehanizirano privlačenje drvnih sortimenata u šumarstvu jednostavno nije moguće. Te situacije podrazumijevaju nepostojanje traktorskih vlaka i nepovoljne prilike terena u kombinaciji smanjim drvnih sortimentima (kod većih drvnih sortimenata se koriste žičare ili helikopteri).




Ovaj način privlačenja drvnih sortimenata je poznat od davnina. Poznato je da su neke drevne civilizacije koristile životinje da bi pridobile drvo. Danas se u nekim zemljama Afrike privlači isključivo pomoću slonova.

U odjelu 55, gospodarske jedinice “Kupres”, određeno je kombinirano privlačenje drvnih sortimenata i to: animalno do traktorske vlake i traktorom do stovarišta. (odnos 80:20 u korist animala)

Konkretno u ovom slučaju rade dva čovjeka i tri konja. Prvi konj (smeđi) je naučen da nakon utovara sam dođe do mjesta istovara i čeka ljude. Drugi konj (bijeli) je prilikom utovara zavezanih očiju zbog toga što prati prvoga, a nakon utovara, povez se skida i bijeli slijedi smeđeg. Treći (crni) se još uči biti poslušan. Zajedno ipak rade savršeno.

Konji se prilikom izvlačenja odmaraju po potrebi, a kada su iscrpljeni sami napuste radilište.

Kako izgleda sami proces, možete pogledati slike i kratki filmić:



Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!