petak, 30. prosinca 2016.

SRCE KUPREŠKO - DON ANTE LEDIĆ PRODAJE OSVOJENE PEHARE I MEDALJE KAKO BI SPASIO MLADE ŽIVOTE

Meni su sada sva ta odličja samo uspomena, a njima, vjerujem, mogu pomoći da dođu do zdravlja i života – kazao nam je don Anto Ledić





Don Anto Ledić u svojoj svećeničkoj karijeri službovao je diljem Bosne i Hercegovine, ali je u očima tamošnje javnosti ostao upamćen kao pasionirani dizač utega i višestruki državni prvak. O ovome rođenom Kuprešaku posljednjih dana priča se i zbog jedne njegove geste: don Anto je, naime, odlučio prodati sva svoja priznanja, medalje i pokale kako bi pomogao u liječenju Nirmele Kurtović iz Zenice i Josipa Ledića Ledana s Kupresa.

Krenula aukcija

Ovaj svećenik je pokrenuo i pravu aukciju, pa je tako na prodaju ponuđeno pet pehara, 33 medalje, deset plaketa, grb Ivana Pavla II. koji mu je papa osobno darovao, potom odljev s grbom Marije Tereze... Najniža cijena na aukciji za pokale je 100 konvertibilnih maraka, 50 KM je medalja, dok će se ostale stvari prodavati po dogovoru.


Na ovaj potez ponukala me je njihova životna borba. Josipa znam, rođaci smo, dok Nirmelu nikada nisam upoznao, ali sam vidio po medijima patnju kroz koju prolazi. Nisam mogao ostati slijep i nijem jer je za mene ljudsko zdravlje vrednije od bilo kojeg priznanja. Meni su sada sva ta odličja samo uspomena, a njima, vjerujem, mogu pomoći da dođu do zdravlja i života – kazao nam je don Ante Ledić u telefonskom razgovoru.


Njegov potez odjeknuo je nadaleko. Kaže da mu cijeli dan zvoni mobitel i prekida ga u blagoslovu kuća.

- Baš me jutros zaustavio tu jedan susjed Bošnjak i kaže da mu je drago vidjeti jednog katoličkog svećenika koji se bori za život muslimanske vjernice. Dok sam bio na župi u Konjicu sudjelovao sam u brojnim akcijama, pomagali smo Haiti, unesrećene u potresu u Italije, pa kako neću susjede s kojima živim. Kada je nekomu potreba, tada se ne gleda tko je šta – veli novotravnički župnik.
Kupci odmah navalili


Već prvoga dana javio se kupac za jednu medalju i pokal, te papin amblem. Kada se don Anto već spremao to poslati kupcu, nazvala ga je dobro mu poznata ekipa iz Zavidovića, Zenice i Žepča.


- To vam je jedno bošnjačko-hrvatsko društvo u kojemu su dr. Esad Čebić, dr. Ermin Čehić i Ivo Ćurak. Rekli su mi da ništa više ne prodajem, da sve obustavim jer će oni sve otkupiti, novac dati za ovo dvoje ljudi, a meni vratiti odličja. Ja sam im rekao da ću to opet prodati i darovati novac komu treba, a oni su mi odgovarali: "Samo ti prodaji, mi ćemo otkupiti koliko god puta bude trebalo" – ispričao nam je don Anto. Posebno ga raduje, dodaje, što su ljudi u BiH pokazali da imaju dušu i znaju reagirati kada se drugi nađu u nevolji.


Svećenik je objavio i mail adresu (anto.ledic@yahoo.com) na koju se mogu javiti svi koji žele kupiti neku od njegovih memorablija.
Snimljena dva filma


U svojoj sportskoj karijeri don Anto Ledić je sedam puta bio državni prvak u seniorskoj konkurenciji, još jedanaest puta je osvojio zlatno odličje među veteranima, pozlatio se jednom i u konkurenciji državnih prvaka, a u Ukrajini je na Svjetskom prvenstvu veterana zauzeo osmo mjesto.


Od lani don Anto vodi župu "Presvetog Trojstva" u Novom Travniku. Prethodno je bio je ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici, gdje je 2014. primio plaketu počasnog građanina.

O njegovom životu i radu snimljena su dva dokumentarna filma: „Svećenički poziv dizača utega“ u produkciji HTV-a te film „DON“ autora Seada Đikića, koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2004. godine, kao i diljem Europe.


Slobodna Dalmacija






***********************************************************

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!