petak, 19. kolovoza 2016.

UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE (VELIKA GOSPA 2016.)

 UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE
(VELIKA GOSPA 2016.)


Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i ove godine je okupio veliki broj Kuprešaka, kako s kupreške visoravni tako i iz iseljeništva.
Kako je bilo predviđeno programom pripemali smo se trodnevnicom.
Prvu večer bio je naglasak u Godini milosrđa koju je predslavio fra Slavko Topić, jedan od dvojice, imenovanih misionara milosrđa u vrhbosanskoj nadbiskupiji. Vjernici su imali mogućnost kod njega ispovijed i razgovor s njim. Uputio je riječ da smo potrebni Božjeg milosrđa. Bog je sam milosrdan, te tražeći milosrđe sami da budemo jedni drugima spremi iskazati milosrđe.
Drugi dan je euharistijsko slavlje predslavio fra Tomislav Brković, župni vikar iz Bugojna. Taj dan je posvećen pokojnima, stradalima i nestalima u Domovinskom ratu. Sjećajući se njih mi sami sada gradimo svijet za koji su se oni žrtvovali. Spomenuli smo se ih pojedinačno i upalili svijeće i položili ih pred Gospin kip. (Naših poginulih iz naše župe sjećamo se na dan ukopa eshumiranih svake godine - 17.10.).
Uočnicu je predslavio vlč. Dubravko Turalija i uputio je riječ svim Kuprešacima. Pozvao je konkretno na mogućnost života na Kupresu, vrednovanje rodnog kraja i konkretnog našeg odnosa prema darovima kojima nas je Bog obdario. Da ih prepoznamo i, prihvaćajući ih da sa zahvalnošću, gradimo i živimo život u daru Božjemu ovdje. Mislim da nismo odavno čuli ovakvu riječ.
Na dan svetkovine Uznesenja BDM svete mise je predslavio vlč. Ivan Lovrić. Približio nam je Marijino uznesenje k nama a stvarnost njenog uznesenja pokazuje kako se mi u Kristu spašavamo i kako se kršćanin u Kristu proslavlja.
Hvala svećenicima koji su bili na usluzi vjernicima za ispovijed, a bilo je mnogo ispovijedanja.
Nakon pučke mise ostali smo oko sat vremena u razgovoru i izmjeni iskustava. Framaši su ponudili čašicu pića, pa je uz čašicu pao kupreški bećarac. Zahvalili smo se Bogu na svim darovima i zahvalili se suhopoljskoj Gospi na zagovoru, jer to je naša Majka nas  Kuprešaka. Dogodine, ako Bog da, eto nas opet.
Na Veliku Gospu je pučku misu izravno prenosio Radio Herceg Bosne.

 fra M.Jukić/ www.zupasuhopoljekupres.com



















Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!