petak, 3. lipnja 2016.

POČELA OBNOVA I UREĐENJE GROBLJA U STRAŽBENICI

Naziv sela Stražbenica potječe iz predturskog doba.
Zapadno od Stražbenice prolazio je rimski put od mora prema Plivi i Jajcu. Danas postoji ostatak toga puta.
U Stražbenici na više lokaliteta nalaze se najstariji grobovi tumuli, kasnije su to bili stećci ili mašeti, zatim kužno groblje kad je izgleda izumrlo stanovništvo a današnje groblje je nastalo u 19. stoljeću.
Ovo je groblje u Domovinskom ratu devastirano, ograda razvaljena zbog krađe željeza, a kapelica je bila srušena. 
U groblje se ukapaju vjernici do današnjih dana. Nakon rata ozidana je kapelica. Sad se pristupilo popravci ograde i završetku fasade kapelice i postavljanje vrata na njoj.

Pred rat u Stražbenici su stanovale 42 osobe, a poslije rata nitko se nije vratio. Na djedovini dr. Boško Romić podigao je kuću za odmor gdje se rado navrati.
Molimo Stražbenčane za pomoć koliko mogu. Iako su u svijetu, ali lijepo je doći na uređeno groblje i obići grobove svojih predaka. Mise se slave na groblju u proljeće za blagoslov polja i u jesen za Svih Svete.
Svoje priloge možete uplatiti na žiro račun  župe Uznesenja BDM Suho Polje otvoren kod INTESA SANPAOLO BANKA, BiH, Kupres Račun: 1549995000135198 IBAN: BA39 SWIFT: UPBKBA 22 , sa svrhom uplate: Dar za groblje u Stražbenici,
Hvala.
Odbor za groblje: Ilija Galić. Marko Ivić i Ante Romić





















Foto i tekst: fra M.Jukić
www.zupasuhopoljekupres.com


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!