petak, 5. veljače 2016.

OSNOVANA UDRUGA "KUPREŠKI KOSCI" - MATKO ĆURKOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJENIKA

Kako je ranije i najavljeno, danas je u Hrvatskom Domu u Kupresu, sa početkom u 18 sati, održana svečana osnivačka Skupština Društva "Kupreški Kosci". Inicijatori za osnivanje su Klub Kuprešaka u Zagrebu uz još 30-ak inicijatora iz Kupresa.






Na osnivačkoj Skupštini u Kupresu, sudjelovalo je 50 članova skupštine te su po predviđenom Dnevnom redu predlagali i izabrali rukovodstvo Društva. Izabrana su radna tijela Skupštine: Radno predsjedništvo: Mario Bagarić, Ante Čičak i Marko Batinić (zapisničar). Verifikacijska komisija: Neven Perija, Lovro Lovrić i Ivo Lovrić.

Za predsjednika je izabran Matko Ćurković iz kupreške obitelji koja ima preko 50 nastupa na Strljanici i 40 trofeja,




Za članove Glavnog odbora izabrani su:

  1. Ivan Mihaljević
  2. Josip Raštegorac
  3. Dragan Lozančić
  4. Marin Ivić
  5. Andrija Batinić
  6. Domagoj Turalija
Nadzorni odbor:
  1. Marko Batinić
  2. Mario Bagarić
  3. Ante Čičak
Stegovni sud:
  1. Mirko Kuštro
  2. Stipe Zrno
  3. Franjo Smoljo


Sada slijedi registracija udruge kod nadležne institucije, potom zahtjev UNESCO-u za zaštitu Strljanici kao ne-materijalne kulturne baštine.

Kupreški kosci pozivaju sve Kuprešake da se uključe u rad Društva te doprinesu svojim zalaganjem i aktivnim radom u očuvanju naše tradicije na daleko poznate košnje trave ručno izrađenom kosom. 

Stoljećima njegovana tradicija koševine na kupreškim livadama sigurno ima još svjetliju budućnost uz mlađe naraštaje koji bi trebali i morali uključiti u Društvo i naučiti kositi na tradicionalni način.

Kupreškim koscima želimo sve najbolje u budućem radu!








Prilozi:

Statut udruge Kupreski kosci (nacrt)


T.Ivić/zlosela.com
Foto: Josip Ćosić







Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!