nedjelja, 12. srpnja 2015.

ZAVRŠENI DANI KOSIDBE NA KUPRESU 2015


Piše: Ante Čičak, JU Hrvatski Dom Kupres

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada sudionicima jedinstvene kupreške manifestacije natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom kovanicom, u nedjelju 05. srpnja u 19 sati, završeni su Dani kosidbe na Kupresu 2015. 

 Prema stručnom sudu kosačke komisije, titula kosbaše pripala je Vinku Čičku – Vinari iz Kupresa, drugi je bio Ivo Ivković – Ćibara također iz Kupresa dok je treće mjesto osvojio Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. 

Ova petodnevna kupreška kulturna manifestacija, koja je ove godine trajala od 01. do 05. srpnja, a koju sačinjavaju CIOFF Međunarodni festival folklora i tradicijskih umjetnosti, u organizaciji JU za kulturu Hrvatski dom Kupres i tradicijska kupreška Strljanica, u organizaciji Općine Kupres, najveći je kulturni projekat u Bosni i Hercegovini u oblasti nematerijalne kulturne baštine. 

Valja ovdje navesti barem neke osnovne značajke projekta koje potkrijepljuju naprijed izrečenu relevantnost. U prvom redu to je višestoljetni kontinuitet okupljanja jednog naroda na jednom prostoru u čast i slavljenje početka nekada najvažnijeg godišnjeg posla na kupreškoj visoravni (zašto ne i danas!), a to je košenje trava. Ovo masovno okupljanje, koje i dans plijeni pozornost tisuća posjetitelja, odavna je u narodu zaživjelo kao nadaleko poznat društveni i kulturni događaj s brojnim kulturološkim posebnostima i odlikama; vještina košnje trave ručno izrađenom kosom te odmjeravanje vještina u tradicijskim športovima, starim zanatima, pjesmama, plesovima, običajima i drugima tradicijskim umjetnostima vezanim za etnografiju kupreškoga kraja. Ona duhovna dimenzija manifestacije obogaćena je, zadnjih desetak godina, CIOFF Međunarodnim festivalom, kojemu i jeste glavni cilj dati doprinos razvoju i promociji kupreške Strljanice te posebno njezinoj vidljivosti i relevantnosti na međunarodnoj razini. 

O tome najbolje svjedoči ovogodišnje visoko pokroviteljstvo UNESCO-a, kojim je Danima kosidbe na Kupresu omogućeno korištenje imena i loga UNESCO-a što je najviši oblik pokroviteljstva ove krovne Svjetske kulturne organizacije jednom kulturnom projektu. Tu su Certifikat i članstvo u CIOFF-u kao značajnoj međunarodnoj organizaciji u oblasti folklora i drugih tradicijskih umjetnosti, koja djeluje u partnerstvu s UNESCO-m, što je Dane kosidbe uvrstilo u Svjetski kanendar ovih festivala. 

Sve ovo je rezultiralo brojnim priznanjima i na domaćoj sceni; Povelja za doprinos očuvanju kulturne baštine dobivena od Federalnog ministarstva kulture, Zlatna turistička ruža od Ministarstva turizma FBiH te uvrštavanje u trajni kalendar godišnjih kulturnih događaja od značaja za BiH. Dodatnu satisfakciju i priznanje organizatorima ovogodišnjih Dana kosidbe na Kupresu (Općina Kupres i Hrvatski dom Kupres), za veliki trud uložen tijekom pripremanja, organiziranja i provođenja ovog složenog kulturnog programa dali su i visoki državni zvaničnici svojom nazočnošću ali i visokim pokroviteljstvom. 

 U prvome redu to je Dr. Dragan Čović, član predsjedništva BiH kao pokrovitelj, Gđa. Borjana Krišto prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma skupštine BiH, koja je otvorila Program tradicijskih športskih natjecanja, Gosp. Marinko Čavara predsjednik FBiH kao pokrovitelj, Gđa. Zora Dujmović ministrica kulture FBiH kao pokroviteljica, Gosp. Milan Bošnjak načelnik Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske, Mirela Hrovatin Ministarstvo kulture Hrvatske, Magdalena Tovornik zastupnica CIOFF-a u Skupštini UNESCO-a, Mirela Šečić ekspert u Federalnom ministarstvu kulture, Aida Šabanović Ministarstvo civilnih poslova BiH, Anka Raič predsjednica CIOFF-a BiH, te gotovo kompletna Vlada Hercegbosanske županije na čelu s premijerom Draškom Dalićem. 

 A šta su Dani kosidbe ove godine ponudili Kuprešacima i njihovim gostima ali i brojnim poklonicima tradicijskih umjetnosti u drugim gradovima u BiH gdje se Festival održavao. Gostima iz inozemstva predstavili su Kupres, Bosnu i Hercegovinu i dio domaćeg kulturnog blaga, a domaćim gledateljima atraktivne i egzotične plesno-glazbene koncerte iz udaljenih krajeva Svijeta te uvijek rado viđene i dobro posjećene tradicijske športske igre. 

Kronološki, prvo je 02. srpnja, prikazan odličan koncert u bajkovitom Etno selu „Herceg“ u Međugorju gdje su nastupili reprezentativni ansambli iz Kolumbije – Cali, Hrvatske – Samobor i Đakovo, Sj. Cipra – Nikozija i Slovačke – Bratislava. Prije koncerta, gosti iz inozemstva mogli su obići Međugorje i Mostar te poslušati i koju riječ o Međugorskom Ukazanju. Posjet Međugorju plod je višegodišnje dobre suradnje Hrvatskoga doma Kupres, Etno sela Herceg i Turističke zajednice Čitluk. 

U Kupresu je 03. srpnja uspješno realiziran bogat i raznovrstan cjelodnevni program. Dan je počeo jutarnjim radnim sastankom svih sudionika u Hrvatskome domu i detaljnim preciziranjem svih dnevnih aktivnosti. U 9:00 sati, u Općinskoj vijećnici, s radom je otpočeo dvodnevni Međunarodni simpozij na temu: “CIOFF festivali- svjetski doprinos očuvanju kulturnog naslijeđa” – Iskustva i primjeri dobre prakse na uzorku CIOFF® Međunarodnog festivala folklora „Dani kosidbe – Kupres BiH“. Posebna pažnja bila je posvećena dvjema temama: Običaji tradicijskih natjecanja na “Danima kosidbe” – doprinos CIOFF festivala međunarodnom značaju i vidljivosti na globalnoj razini, kroz turističku promidzbu i opasnost od folklorizacije elementa, i druga tema: Dječje igre u folklornoj tradiciji – Utjecaj tradicijskih dječjih igara na odgoj i socijalizaciju djece. S ove Međunarodne konferecije, na kojoj je sudjelovalo petnaestak eksperta iz BiH i inozemstva, bit će objavljen Zbornik stručnih radova. 

 Istoga dana od 10 do 13 sati trajala je maratonska tehnička proba izvođača, s jedinim ciljem da program večernjega koncerta u 20:00 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma protekne u savršenom redu i na zadovoljstvo svih posjetitelja, što se na kraju i ostvarilo. U 16:00 sati u Etnografskom muzeju kupreškoga kraja postavljene su etnografske izložbe domaćih i gostujućih društava, pa je prizemlje Hrvatskoga doma toga dana djelovalo poput bogate riznice urešene neprocjenjivo vrijednim djelima davno zaboravljenih majstora iz različitih krajeva Svijeta. Na travnjaku ispred Doma dječje skupine Polog – Mostar i Žabljak – Usora, uz nazočnost brojne publike prikazale su na vrlo zanimljiv način tradicijske dječje igre u Bosni i Hercegovini. Nakon ovoga programa uslijedio je već tradicionalni mimohod ulicama grada i nastup svih izvođača na trgu u središtu grada. Kako je i planirano dan je završen izuzetnom koncertnom predstavom u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskoga doma Kupres, u kojoj su sudjelovali naprijed navedeni inozemni ansambli kojima su se još pridružili dobro naoštreni Kupreški bećari s još bolje poklepanim kupreškim kosačkim pjesmama i plesom, članice HKD Napredak Kupres. 

Subota, 04. srpanj, bila je rezervirana za odlazak festivalske karavane u Sarajevo. Valja još naglasiti da je ovoga dana uspješno priveden kraju Međunarodni simpozij u Općinskoj vijećnici, te da su održani, malonogometni turnir na Strljanici i natjecanje lovačkih udruga Herceg Bosne u lovnom streljaštvu na Stolinom vrilu u Kupresu. U Sarajevu je održan koncert u velikoj koncertnoj dvorani BK Centra, jednako kvalitetan i atraktivan kao onaj dan ranije u Kupresu te jednoipolsatni mimohod ansambala najatraktivnijim dijelom Sarajeva od BB centra, šetalištem Ferhadija do samoga središta živopisne Baščaršije. Tijekom mimohoda upriličen je tridesetminutni nastup ansambala na trgu ispred Katedrale, koji je za ovu prigodu bio pretijesan za brojnu znatiželjnu publiku. Važnija vijest od koncerta u Sarajevu jeste činjenica da su dvije javne ustanove u kulturi, JU Hrvatski dom Kupres i JU Sarajevo art Sarajevo, ostvarile izuzetno dobru suradnju spojivši dva značajna kulturna projekta u BiH, Dane kosidbe na Kupresu i Baščaršijske večeri u Sarajevu. Ohrabrenje za buduću još bolju suradnju. 

 U nedjelju 05. srpnja, svi putovi vodili su na kuprešku Strljanicu. Zvanični program počeo je u 12:00 sati otvaranjem športskih natjecanja i četvrtim u nizu koncertom s pjesmom Kupreških bećara, nastavio se plesom i pjesmom HKD Napredak Kupres i završio nastupima inozemnih ansambala. Nedjeljno popodne proteklo je u znaku tradicijskih športskih natjecanja, u prvom redu to su bila natjecanja kosaca Juniora i Seniora, Međunarodne galopske konjičke utrke, potezanje konopa, skok u dalj s mista, bacanje kamena s ramena, borba na brvnu i pješačke utrke. Dani kosidbe na Kupresu 2015 službeno su zatvoreni proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada najboljim koscima, u 19:00 sati, na impozantno postavljenoj i ozvučenoj 12-metarskoj vanjskoj pozornici u središtu Strljanice. O rezultatima ovogodišnje manifestacije mogao bi se napisati još jedan opsežan članak no za sada ne na ovom mjestu. 

Za kraj bih, kao direktor Festivala, želio samo reći da mi na službeni mail, telefonom i na druge načine, stižu brojna priznanja i poruke zahvale od inozemnih ansambala, njihovih voditelja i članova, od nacionalnih sekcija CIOFF-a i drugih sličnih međunarodnih festivala te gostiju koji su pratili pojedine festivalske programe. Ovo je samo jedan ali i jako važan rezultat. Pokazatelj u kom smjeru valja postavljati i razvijati viziju budućnosti kupreških Dana kosidbe, kako bi dosegnuli važan projektni cilj: UNESCO reprezentativna lista kulturne baštine naroda Svijeta. Ovo je ujedno i pretpostavka da Kupres pomalo počne živjeti i od Dana kosidbe na Kupresu. 

 Autor: Ante Čičak
Fotografije i tekst preuzeti sa:kupres-kultura.org



Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!