nedjelja, 7. lipnja 2015.

FOTO/VIDEO: NA SUSRETU SA PAPOM FRANJOM - U SARAJEVO HODOČASTILO PREKO 300 KUPREŠAKA

Kojim riječima opisati jučerašnji poseban dan, kada je brojno mnoštvo, preko 65 000 vjernika iz svih krajeva BiH, Hrvatske i Europe hodočastilo  na susret sa papom Franjom. Dojmovi se nisu slegli i u sjećanju nam ostaje samo jedan veliki mir, zadovoljstvo, sreća i ponos što smo bili dio toga velikog slavlja.  






Za sada nemamo informacija o točnom broju Kuprešaka koji su pohodili povijesni susret sa  papom Franjom ali je osim četiri autobusa sa vjernicima iz Kupresa bilo i osobnih automobila koji su samostalno otišli na ovo povijesno hodočašće. 

Krenuli smo u 03:00 sata ujutro, jedan autobus sa župljanima  i župnikom fra Markom iz župe Suho Polje (45 vjernika) i tri autobusa sa župljanima i kapelanom iz Kupresa puni očekivanja i sretni što odlazimo na susret sa Svetim Ocem u Sarajevo ali putem smo imali i poteškoća sa našim autobusima koji su  (3/4)  imali probleme sa pregrijavanjem. 

Hodočasnici iz župe Suho Polje
Po dolasku u Sarajevo, priključili smo se mnoštvu hodočasnika koji su iz raznih krajeva i svih smjerova dolazili i kretali se kao jedna velika rijeka ljudi. Bitno je napomenuti kako je u hodu prema stadionu vladao veliki mir i radost na licima ljudi. Tako zadovoljni, kretajući se laganim i odlučnim koracima, pjevali, molili, razgovarali i uspješno stigli na već popunjen stadion na Koševu u Sarajevu. 

Sveta misa koju je predslavio papa Franjo, nešto je posebno što je teško opisati riječima! 

Veliki broj biskupa, svećenika, redovnika, časnih sestara, vjernika iz svih krajeva, poznatih ljudi uz svih sfera društvenog, političkog, kulturnog i svakog drugog segmenta društva, činili su sa nepreglednim mnoštvom neopisivu sliku koju ćemo pamtiti cijelog života. 


Taj skromni starac, osvojio je srca svih nas jednom običnom jednostavnošću i poniznošću a tako nedostižnom nekima. 

Posebno je lijepo bilo slušati najveći pjevački mješoviti zbor koji je svojim skladnim pjevanjem uveličao ovaj povijesni događaj. 

Valja napomenuti da su oltar, ambon, kalež, pliticu, ciborij,  procesijski križ i svijećnjake osmislio i izradio  akademski kipar Ilija Skočibušić iz Tomislavgrada a veliki križ na oltaru izradio je umjetnik iz Posušja

Velika vrućina i sparina uz probleme sa autobusima su malo otežavali naše hodočašće ali na kraju smo svi sretno stigli svojim domovima, oko 17:00 sati, sa lijepim uspomenama, dojmovima i punim srcima a vi dragi naši čitatelji, pogledajte u fotogaleriji što smo za vas zabilježili.


Foto i tekst: T.Ivić/zlosela.com


VIDEO:


FOTOGALERIJA:


Kojim riječima opisati jučerašnji poseban dan, kada je brojno mnoštvo, preko 65 000 vjernika iz svih krajeva BiH,...
Posted by ZLOSELA (Kupres-BiH) on 7. lipanj 2015


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!