četvrtak, 25. rujna 2014.

FOTO: PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA: "ŽUPA SUHO POLJE NA KUPRESU"

ŽUPA SUHO POLJE: U subotu, 20. rujna 2014. godine, u dvorani pastoralnog i kulturnog centra "Fra Filip Kunić" na Suhom Polju, sa početkom u 18:00 sati održana je promocija prve monografije župe Suho Polje "ŽUPA SUHO POLJE NA KUPRESU" autora fra Marijana Karaule.









Promocija je održana uz solidnu posjećenost a dalo se primijetiti da je na promociji bio lijep broj ljubitelja knjige iz drugih, nama susjednih krajeva: Livna, Jajca, Bugojna, Tomislavgrada...
Uvodnu pozdravnu riječ, uputio je župnik fra Marko Jukić te se zahvalio svima na bilo kakvoj pomoći oko tiskanja ove knjige te naglasio kako se dugo čekala da ugleda svjetlo dana:


"Vrijednost ove knjige je u tome što otima zaboravu prošlost župe Suho Polje, sadašnjim njezinim članovima i raseljenim Kuprešacima diljem svijeta nudi obilje podataka o njoj, a budućim naraštajima pomoć i poticaj za daljnje istraživanje povijesti kupreškog kraja, posebice župe Suho Polje. S tom željom je i napisana."

Potom je monografiju opširno i sa zanosom predstavio  kupreški sin, vlč. Ivica Mršo rekavši kako se ova knjiga, uz slavnu kuprešku monografiju "Sa kupreške visoravni" te uz Bibliju, naprosto mora nalaziti u svakom kupreškom domu.
Mnoštvo starih fotografija, nove povijesne činjenice od nastanka župe, preživljavanja kroz protekle ratove pa sve do današnjeg dana, kao i stanje župe kroz statističke podatke, čitatelja vodi na upoznavanje naše župe kroz ove retke zorno prikazujući sve uspone i padove župe Suho Polje i njenih vjernika.

Nakon vlč. Ivice, okupljenima se obratio i sam autor fra Marijan Karaula opisujući sam tijek nastanka knjige, dugog istraživanja po arhivima, člancima...

U svojstvu nakladnika, Fra Vjeko Tomić, urednik Svjetla riječi, nazočnima se obratio riječima hvale za autora knjige i vrijednog fra Marijana koji je u ovoj godini izdao čak dvije knjige i odradio sa svojim suradnicima, prvenstveno sa gosp. Antom Tonijem Ivićem koji je napisao poglavlje o pojedinim obiteljima kao i 10. poglavlje o naseljavanju Kupresa.

Na samom koncu predstavljanja knjige, ponovno se obratio župnik fra Marko, kazavši kako je ova monografija rezultat napornog rada i dugo je čekana. Iako najavljena za prošlogodišnju obljetnicu 140 godina župe Suho Polje, ipak je, uz zahvalu sponzorima, svjetlo dana ugledala ove godine a sama promocija priređena je u sklopu obilježavanja dana općine Kupres koji se slavio 18. rujna 2014. godine.



Program je vodio Ivan Gašpar, novinar i glavni urednik Radija Kupres a u glazbenom dijelu, nastupila je Antonija Perković iz Livna, studentica instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu. Zanimljivo je kako je tu večer, pijanistica Antonija, uz poznate klasične  skladbe premijerno izvela pjesmu posvećenu "Suhopoljskoj Gospi" koju potpisuje gđa. Nada Bagarić.
Nakon službenog dijela, uslijedilo je druženje u dvorani.



























Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!