srijeda, 18. lipnja 2014.

FOTO REPORTAŽA: EKIPA SUSJEDNOG PORTALA TGPORTAL.NET NA KUKAVIČKOM JEZERU


Prije 10-ak dana, Anita Ćosić i ekipa sa susjednog portala Tgportal.net, posjetili su kupreški biser, Kukavičko jezero pored istoimenog sela Kukavice.







Zanimljivo je to da je pored Kukavica trebala proći željeznička pruga koja bi povezala Zapadnu Bosnu sa Dalmacijom. Počelo se kopati na Lupoglavi (1448 m) kod Kukavica s jedne i u Veseloj kod Bugojna s druge strane. Gradnju željeznice prekinuo je I. svjetski rat. 

U novije vrijeme, nakon Domovinskog rata, tadašnja županijska vlast i izvjesni investitori, htjeli su pokrenuti na Lupoglavi rudnik za iskop i eksploataciju rude potrebne za smjesu asfalta. Građani općine Kupres, spriječili su taj pokušaj navodnog "pokretanja gospodarstva" i prepoznali ga kao uništenje netaknute prirode, Kukavičkog jezera i okolnih sela u tom dijelu kupreške općine. 

Danas, desetak godina kasnije, isplatilo se prekinuti i spriječiti taj zločin nad prirodom. U proljetnom i ljetnom periodu, brojni izletnici i turisti koriste Kukavičko jezero za kupanje, druženja a okolna brda i planine za planinarenje i šetnju u netaknutoj prirodi. Čist planinski zrak, pogoduju liječenju raznih dišnih i drugih bolesti i problema.  To je vrijednije od rudnika! Zdravstveni (ljetni) turizam uz zimski (skijaški), mogao bi biti budućnost turizma na Kupresu.


Što je ekipa tgportal.net zabilježila i doživjela na kupreškom prirodnom jezeru, pogledajte OVDJE.

Uživajte u snimljenim fotografijama!


POVEZANI ČLANCI:

Vidi još: 

Slobodna Dalmacija: Na Kupresu niče hotel do hotela...

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!