utorak, 8. travnja 2014.

VIDEO: KAD HRVATSKO SRCE BIJE: BRAĆA GLASNOVIĆ O TRAVANJSKIM DOGAĐANJIMA NA KUPRESU, RANJAVANJU..ZAROBLJAVANJU.....


Dokumentarni film o braći Davoru i Željku Glasnoviću, hrvatskim domoljubima i dragovoljcima Domovinskog rata koji su došli iz Kanade da bi se priključili u obrani Domovine od velikosrpske agresije. Oba brata su ranjena na Kupresu, Željko je zahvaljujući sreći i požrtvovnosti svojih suboraca izbjegao zarobljavanje, dok Davor, na žalost, nije bio te sreće. Ranjen, zarobljen i mučen proveo je ukupno 15 mjeseci po srpskim konc-logorima u Kninu, Banja Luci i na Manjači. Sjećajući se svih hrvatskih heroja i žrtava kroz hrvatsku povijest i nakon svih patnji što su prošli i dalje su ustrajni u ljubavi za Hrvatsku Domovinu. Redatelj: Ninoslav Lovčević Godina proizvodnje:1996.

Tog 10. travnja 1992. kada su linije na Kupresu pale u neprijateljske ruke, braća Glasnović sa svojim postrojbama bili su u okruženju. Željko je u borbama oko sela Kukavice, istočno od Kupresa, teško ranjen s još trojicom suboraca, a na drugoj strani bojišnice u selu Rilić metak je u kuk pogodio Davora koji je nepokretan ostao na položaju. Borio se dok je imao metaka, a onda pao u neprijateljske ruke. Četvoricu ranjenika, među kojima je bio i Željko Glasnović, zapovjednik Kupreške bojne pokušao je izvući na prikolici traktora. Prekrio ih je ceradom i krenuo prema Šuici. Kod hotela Ski zaustavio ih je kapetan JNA misleći da se radi o srpskim dobrovoljcima.

- Nismo znali da je crta pala. A taj kapetan je dreknuo na vozača traktora: “Kuda ste krenuli, ustaše dolje pucaju!” Vozač mu je rekao: “Razumijem kapetane”, okrenuo se i kroz srpsko okruženje počeli se izvlačiti prema Bugojnu – priča nam general Glasnović koji je iz Bugojna preko Uskoplja prebačen u Splitsku bolnicu. Operacija je bila teška, umalo Željko nije preminuo na operacijskom stolu. Ali nakon dva – tri dana oporavka, ustao se i otišao na Šuicu, na prvu crtu bojišnice gdje je zaustavljeno neprijateljsko napredovanje.



Vidi još:
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija. Sva prava pridržana. Copyright Croatian Radiotelevision. All rights reserved. Video je uploadan iz informativnih i edukativnih razloga. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!