utorak, 11. ožujka 2014.

KANONSKI POHOD I VIZITACIJA KARDINALA PULJIĆA U NAŠOJ ŽUPI

Po crkvenom pravu biskup pohađa svoju biskupiju tako da bi u 5 godina mogao sve župe pohoditi. Osim što podjeljuje sakramenate na teritoriju svoje biskupije, on upravlja partukularnom Crkvom i župama u svojoj biskupiji.

Nadbiskup vrhbosanski mons. Vinko kardinal Puljić pohodio je u srijedu i četvrtak (5. i 6. ožujka) župe na kupreškoj visoravni. 


U našu je župu s tajnikom vlč. Slavišom Stavnjakom stigao u srijedu uvečer na konak. U četvrtak 6. ožujka je prije podne obišao Rastičevo i neka groblja, a zatim nastavio s pohodom grobljima Gornji Malovan, Osmanlije i Zlosela. Vrijeme je bilo hladno sa susnježicm. 

Zbog lošega vremena i zacrtanih termina, odustali smo od pohoda grobljima u Stražbenici, Bilom Potoku i usponu na Križ, te smo se vratili u župu .

Nakon objeda, na kojem su sudjelovali i župnik i kapelan iz Otinovci i Kupres, nastavljena je vizitacija; pregled administacije ureda, obilazak crkve, pastoralnih prostorija i svih ostalih objekata u župi. 



U 17 sati je bila predviđena misa s narodom. Pola sata prije mise kardinal Puljić se sastao s članovima Frame. Uputio im je riječ a i oni su mu postavljali pitanja. Morali su prekinuti kratki susret jer je kardinala čekao narod u crkvi. Stotinjak vjernika je pažljivo slušalo poruku koju im je kardinal uputio u slavlju svete mise.


Potaknuo je vjernike da budu graditelji župe, da se ne boje nositi križ života i da se ne boje novih života.


S njim su suslavili dekan i župnik Kupres - Otinovci - Rastičevo vlč. Marko Tomić, kardinalov tajnik vlč. Slaviša i župnik fra Marko Jukić.


Nakon mise kardinal se susreo s članovima Župnog pastoralnog vijeća i Župnog ekonomskog vijeća. Razgovor je trajao oko sat vremena a onda smo se svi zajedno kardinal, svećenici i vijećnici okupili u blagovalištu kod stola zajedništva.


Iako je želja svih okupljenih bila da se ostane duže u ovom zajedništvu, s dobrom voljom da kardinal i tajnik ostanu i ovu noć na noćenju, ali oni su su zbog preuzetih obaveza u petak ujutro u Sarajevu, nakon objeda, krenuli na put prema Sarajevu. 


Pozdravili smo se i zaželjeli im sretan put i do novog susreta.

Foto: Vlč. Slaviša Stavnjak, tajniknadbiskupa

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!