ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

Preporučujemo: Dokumentarac o Tetoviranju u Hrvata u BiH na HRT-u

SICANJE BOCANJE TETOVIRANJE



" I dok danas mladi tetoviraju znakove i simbole koji su im nerijetko i nepoznati, malo tko od njih zna da postoje simboli i ukrasi tipični za Hrvate i katolike u Bosni i Hercegovini. I danas na području Uskoplja, Kupresa, Pougarja, Kraljeve Sutjeske ili Rame susrećemo žene koje su tetovirane tradicionalnom tehnikom. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine taj se postupak zove sicanje, ponegdje bocanje, a svima je poznato kao tetoviranje. Sicanje, bocanje, tetoviranje- najviše se prakticiralo kad je Bosna i Hercegovina pala pod tursku vlast. Pretpostavlja se da je taj običaj ostao još od doba Ilira, a u dokumentarcu Sicanje, bocanje, tetoviranje doznajte zašto su majke dale tetovirati svoju djecu i što o tome danas kažu tetovirane žene."



Direktor fotografije Davorin Gecl
Majstor tona Marijo Šešerko
Majstor svjetla Boris Zimšek Zima
Montažer Damir Đurčević
Producent Miro Mioč
Skladatelj Oleg Colnago
Scenaristica i redateljica Tanja Kanceljak



Na fotografiji: Ruža Jonjić iz sela Zvirnjača, Općina Kupres - Tetovirana je kao dijete, da se zna da je kršćanka. 

Fotocredits: @https://www.facebook.com/MarkoMestrovicPhotography?fref=ts — Traditionally tattooed women in Bosnia-Herzegowina







Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!