srijeda, 2. listopada 2013.

KUPREŠKI PJEVAČKI ZBOROVI U POSJETI FRANJEVAČKOM SAMOSTANU, MUZEJU I GALERIJI GORICA U LIVNU

U nedjelju 29.09.2013; župni pjevački zborovi župa Kupres i Suho Polje posjetili su franjevački samostan, muzej i galeriju Gorica u Livnu. Muzejski kompleks se prostire na oko 350 m² izložbenoga prostora i svjedok je jednog minulog vremena i burne i bogate povijesti na našim prostorima.



Nakon nedjeljne mise u svojim župama, okupljanje je počelo kraj hotela Maestral u Kupresu  te smo oko 13.00 sati krenuli prema Livnu.
Na Gorici u Livnu, dočekao nas je g. Josip Gelo, ravnatelj Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno te nas je nakon pozdrava i upoznavanja poveo u razgledavanje muzeja i samostana.

Nismo ni slutili kakvo nas povijesno blago očekuje! Rimski vodovod, urne i sarkofazi, strijele, novac, tursko oružje, ostaci porušenih srednjovjekovnih crkava i mnogi vrlo vrijedni eksponati, čine ovaj muzej pravim mamcem za posjetitelje.
Lijepo uređeni muzej krase razni izloženi artefakti i pravo arheološko blago starije i novije povijesti naše županije.

Imali smo priliku (mnogi i po prvi put u životu) vidjeti rimske sarkofage, stari rimski vodovod, ilirski nakit, crkveno liturgijsko posuđe i misnice, razne bogato izrađene umjetnine, tursko hladno oružje ali i oružje iz svjetskih ratova ali najviše pažnje privukao je odmah na ulazu vidljiv – prapovijesni „Kuprešak“ - nalaz iz prapovijesnoga groba pod tumulom br. 16 na Kupreškome polju.




Pokopan je na svojevrsnim saonicama, umotan u tkano vuneno platno što je najstarije tkano platno u Europi.
Mnogi ste, prolazeći kroz kupreško polje, mogli zapaziti zemljane humke u blizini magistralne ceste tzv. tumule. To su prapovijesni grobovi ondašnjih stanovnika kupreške visoravni – vjerovatno nomadi a na jednom takvom tumulu je vršeno iskopavanje  i istraživanje te su nalazi iz toga humka na kupreškom polju jedan od najvrijednijih eksponata muzeja na Gorici.


Nakon razgledavanja muzeja, obišli smo crkvu i franjevački samostan sa galerijom Gabrijela Jurkića, akademskog slikara. Da je volio Kupres, svjedoče njegova vrijedna djela: „Visoravan u cvatu“, „Pastirica čuva ovce“, Uznesenje Marijino“, „Portret Kike Juriča iz Zlosela“ ...





Na kraju razgledavanja povijesnih i likovnih ljepota, uputili smo se na izvor Dumana – prirodnu ljepotu livanjskog kraja. Mijesto je to koje svakako treba posjetiti i doživjeti.



Uzbudljiv izlet i svakako poučan, okončali smo posjetom župi Livno gdje su nas livanjski zboraši počastili i ugostili gdje smo „izili, popili ali i zapivali“. Hvala Livanjkama na gošćenju i gostoprimstvu i kako naš narod voli reći: Bože daj da se ljubav ljubavlju vrati!


 Izlet u Livno organizirala je župa Suho polje sa fra Markom Jukićem na čelu, župnikom župe Suho Polje, nekadašnjim gvardijanom samostana Gorica i nekadašnim župnikom župe Livno.


Hvala Livnjacima na gostoprimstvu a župniku fra Marku na ovom poklonu zborašima jer ništa nismo platili a jako lijep dan smo proveli!

Vama koji niste bili sa nama, donosimo ove fotografije:





Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!