srijeda, 30. listopada 2013.

KUPREŠKI MINISTRANTI U KOTORU (CRNA GORA)


U organizaciji Hrvatskog građanskog društva i vaterpolo akademije Cattaro, dvadesetero djece iz Kupresa i Stoca, proteklog su vikenda (26. i 27. listopada) posjetili Kotor,gradić na južnoj obali Bokokotorskog zaljeva.








Razlog dolaska djece iz Kupresa i Stoca je provođenje projekta prekogranične suradnje koji provodi vaterpolo akademija Cattaro. Glavni naglasak u ovom projektu je promoviranje zdravlja kroz bavljenje vodenim sportovima, a vaterpolo, kao crnogorski nacionalni sport, najbolji je za promoviranje ciljeva projekta.

Pored vaterpola,valja staviti i naglasak na posjet Hrvatima u Crnoj Gori. Tako su nas domaćini iz HGD CG upoznali sa životom tamošnjih Hrvata, ističući kako se položaj Hrvata u ovoj zemlji znatno popravio od proglašenja neovisnosti Crne Gore 2006.godine.

Prije nego su posjetili prostorije domaćina iz Društva, mali Kuprešaci i Stočani imali su priliku posjetiti stari grad Kotor i upoznati se sa svim njegovim znamenitostima. Svakako, najdublji dojam ostavio je posjet kotorskoj katedrali svetog Tripuna i susret s tamošnjim biskupom Ilijom Janjićem, kao i posjet crkvi sv. Marije gdje se čuvaju relikvije blažene Ozane Kotorske.

Po povratku iz starog grada, od domaćina smo doznali kako je HGD CG jedna od najaktivnijih nacionalnih organizacija u Crnoj Gori, o čemu svjedoče brojna priznanja koja su Društvu uručena od Skupštine i predsjednika Crne Gore.

Pored nabrojanog, Društvo svojim projektima nastoji zbližiti Hrvate iz svih krajeva s Hrvatima u Crnoj Gori, koji tu već stoljećima žive i smatraju se autohtonim stanovništvom.

Drugoga dana, gosti iz Kupresa i Stoca posjetili su zimski bazen u Škaljarima gdje se upravo u tom trenutku odigravala završnica vaterpolskog turnira za najmlađe uzraste u kojem usu sudjelovali klubovi iz Kotora i Herceg Novog.

Dojmovi dječaka i djevojčica koji su po prvi put vidjeli svoje vršnjake dok igraju vaterpolo, i više su nego dobri, a svakako vrijedi istaknuti brojna novostečena prijateljstva koja su izgrađena ovim posjetom između djece iz Kupresa, Stoca i Kotora.

Valja kazati kako su gosti iz Kupresa i Stoca zapravo bili ministranti iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Suhog Polja pored Kupresa, te iz župe Svih Svetih iz Aladinića kod Stoca.

Provođenje ovog projekta nastavit će se već ove zime, za kada je planiran uzvratni posjet djece iz Kotora, Kupresu i Stocu.

Na koncu valja zahvaliti svim članovima HGD CG i vaterpolo akademije Cattaro koji su svojim gostoprimstvom učinili ta dva dana jednim od najljepših dana koje smo doživjeli. Nadamo se samo da ćemo, onda kada djeca iz Kotora posjete naše krajeve, biti jednako dobri domaćini.

Više fotografija - USKORO


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!