subota, 28. rujna 2013.

Priopćenje za javnost povodom istupa vijećnika u OV Kupres na sjednici održanoj 11. rujna 2013.

Reakcija i priopćenje za javnost povodom istupa vijećnika na sjednici Općinskog vijeća održanoj 11. rujna 2013. godine





J.P. Radio Kupres d.o.o. Kupres
Mate Bobana 1
80320 KUPRES
Bosna i Hercegovina

Broj: 6-9/13
Datum: 27. rujna 2013.


Predmet: Reakcija i priopćenje za javnost povodom istupa vijećnika na sjednici Općinskog vijeća održanoj 11. rujna 2013. godine


Nakon nedavne loše reakcije naših sugrađana i slušatelja uzrokovane lažnim i zlonamjernim tvrdnjama pojedinih vijećnika u Općinskom vijeću Kupres, premda sa zakašnjenjem, primorani smo reagirati na ovakav način, s namjerom zaštite interesa našeg poduzeća, ali i interesa naših slušatelja i poslovnih partnera koji su, nakon neprimjerenog istupa pojedinih vijećnika, mogli steći potpuno pogrešan dojam o stanju u našem poduzeću.

S gnušanjem moramo odbaciti tvrdnje koje su vijećnici neovisne liste „Za Kupres“ i Hrvatskog pravaškog bloka izrekli na račun J.P. Radio Kupres d.o.o. Kupres (u nastavku teksta Poduzeće) na sjednici Općinskog vijeća Kupres održanoj 11. rujna 2013. godine.

Naime, u 16. i posljednjoj točki dnevnog reda vijećnici Neovisne liste: Blanka Magaš, Ilija Vila i Stipo Rade Ćurković, te vijećnik Hrvatskog pravaškog bloka Anto Smoljo Žuro, služeći se govorom mržnje, iznijeli su čitavu salvu neistina s ciljem narušavanja ugleda našem Poduzeću i ugleda nas kao djelatnika.

Smatramo kako su se spomenuti vijećnici, pokrećući dnevnim redom neplaniranu raspravu o našem Poduzeću na sjednici Općinskog vijeća, grubo ogriješili o čitav niz zakonskih propisa.

Prije svega, Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, Zakonom o javnim poduzećima Federacije BiH i Zakonom o javnom informiranju Federacije BiH, strogo je naloženo kako se nositelji političkih funkcija na bilo koji način ne smiju uplitati u poslovnu i uređivačku politiku javnih elektronskih medija i drugih javnih poduzeća, zbog čega smatramo da je istup vijećnika Neovisne liste i Hrvatskog pravaškog bloka, dakle, nositelja političke funkcije, u najmanju ruku protuzakonit i neprihvatljiv.

Svojim neistinitim tvrdnjama o „alarmantnom“, „kaotičnom“ i „neprihvatljivom“ stanju u našem Poduzeću te iznošenjem drugih lažnih tvrdnji poput onih o lošem poslovanju našeg Poduzeća, vijećnici Neovisne liste i Hrvatskog pravaškog bloka nanijeli su nemjerljivu materijalnu i nematerijalnu štetu našem poduzeću.

Kao dokaz da su tvrdnje spomenutih vijećnika lažne i da su izrečene sa zlom namjerom, stoji i činjenica kako je naše Poduzeće jedino javno poduzeće koje djeluje na području kupreške općine koje u posljednje dvije godine posluje s dobiti.

Posebno nas boli to što su vijećnici Neovisne liste i Hrvatskog pravaškog bloka zloupotrijebili naše kolege s umanjenom radnom sposobnošću, Josipa Ivića i Ivanu Babić, u svoje dnevno političke svrhe, prikupljajući, na račun njihovih zdravstvenih problema, jeftine političke bodove.

Također, premda upozoreni od strane drugih vijećnika, vijećnici Neovisne liste i Hrvatskog pravaškog bloka svjesno su zloupotrijebili svoj vijećnički nastup koji je izravno prenošen u programu našeg Poduzeća, i to na način da su, služeći se govorom mržnje, iznosili lažne tvrdnje s namjerom stvaranja štete ugledu našeg Poduzeća.

Između ostalog, gospođa Magaš optužila je djelatnike našeg Poduzeća zbog, kako ona kaže „nekompetentnosti i nesposobnosti“. O kompetentnosti i sposobnosti djelatnika našeg Poduzeća najbolje govore naši poslovni rezultati. S druge strane, o kompetenciji gospođe Magaš dovoljno govori i činjenica da je za trajanja njenog ravnateljskog mandata, bosanskohercegovačko izdanje dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“ prestalo izlaziti, upravo zbog nesposobnosti i nekompetentnosti uredništva i uprave spomenutog lista.

Valja spomenuti i činjenicu kako je prilikom svog izlaganja, gospođa Magaš iznijela i nekoliko povjerljivih osobnih podataka, koje prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka BiH nikako nije smjela iznijeti i kako se ista grubo ogriješila i o Statut našeg poduzeća, čija je bila predsjednica Nadzornog odbora, iznoseći u javnost povjerljive poslovne podatke kršeći, pri tom, odredbu Statuta o poslovnoj tajni.

Gospođi Magaš ovo nije prvi slučaj vršenja pritiska i klevetanja našeg Poduzeća i djelatnika istog. Naime, 06. prosinca 2011. godine, prilikom održavanja okruglog stola u organizaciji udruge „BH Novinari“, spomenuta je gospođa, ponovno se služeći govorom mržnje, lažnim optužbama nasrnula na naše Poduzeće i našeg tadašnjeg ravnatelja.

Valja dodati kako je ovo samo jedan u nizu pritisaka vijećnika neovisne liste koji su sličan pritisak na naše Poduzeće i njegove djelatnike, vršili i u vrijeme Izborne kampanje za Lokalne izbore 2012. godine, kada su od našeg Poduzeća, svjesno tražili kršenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine s ciljem ostvarivanja povoljnijeg položaja u našem oglašivačkom prostoru, u odnosu na ostale političke subjekte.

Zbog svega nabrojanog, smatrali smo svrsishodnim neprimjerene istupe vijećnika Neovisne liste „Za Kupres“ prijaviti Regulatornoj agenciji za komunikacije i Središnjem izbornom povjerenstvu. Također, odlučili smo, pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete Federacije BiH, u dogledno vrijeme pokrenuti i sudsku parnicu protiv spomenutih vijećnika, tražeći naknadu zbog nastale štete koja je izazvana njihovim istupima na sjednici Općinskog vijeća Kupres.

Nažalost, prenoseći svaku sjednicu Općinskog vijeća, možemo posvjedočiti kako si vijećnici neovisne liste „Za Kupres“ i Hrvatskog pravaškog bloka, prečesto uzimaju za pravo osporavati pozitivne zakonske propise i upravljati poslovnom politikom našeg, ali i drugih javnih poduzeća u našoj općini.

Odlučni smo, zbog čestih primjedbi naših slušatelja, u budućnosti na sve moguće načine ukloniti mogućnost ovakvih zloupotreba našeg programa, radi zaštite interesa našeg Poduzeća, naših poslovnih partnera i naših slušatelja.



S poštovanjem!



Mirela Ivoš, ravnateljica



Dostaviti:
Načelniku općine Kupres
Općinskom vijeću Kupres
Slušateljima
Pismohrana


Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!