nedjelja, 22. rujna 2013.

Na splitskom Lovrincu sahranjen Tomislav Rebrina

Ispraćaj hrvatskog heroja: Na splitskom Lovrincu sahranjen Tomislav Rebrina, kupreški sin i hrvatski domoljub

Na splitskom groblju Lovrinac danas je sahranjen Tomislav Rebrina, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, istaknuti emigrant i jedan od pionira hrvatske revolucije u pobuni protiv režima bivše države. Čovjek koji možda nije bio bezgriješan, ali je bio idealist, nemjerljivo hrabar, odlučan, pošten, vrijedan. I volio je Hrvatsku; na način na koji bi je svi mi trebali voljeti.



U nazočnosti obitelji i brojnih prijatelja, Tomislav je sahranjen uz vojne počasti, a dirljivim riječima od pokojnika su se oprostili don Ivan Turić, župnik Župe i Rašćana te don Bože Renjić, župnik iz Kaštel Gomilice, u kojoj je Tomislav proveo poslijednjih 15 godina života. U ime Tomislavovih prijatelja i suboraca, posljednji pozdrav uputio je Ante Sarić, bivši predsjednik Hrvatske mladeži ˝Uzdanica˝u Australiji.



Tomislav Rebrina je bio istaknuti hrvatski emigrant, koji je Hrvatsku zbog neprestanih progona i zatvaranja od zloglasne Udbe, napustio koncem kolovoza 1963. godine, da bi se nastanio u Švedskoj gdje je postao istaknutim članom Hrvatskog revolucionarnog bratstva. U emigraciji, u kojoj će ostati dugih 30 godina, upoznao je brojne Hrvate koji su također bili osuđeni na progone. Spašavajući od izručenja Jugoslaviji, u kojoj im je prijetila smrtna kazna, šestoricu svojih prijatelja, među kojima je najpoznatiji Miro Barešić, Rebrina je 1972. godine s Nikolom Liscem i pok. Rudolfom Prskalom oteo zrakoplov švedske kompanije SAS. Ova akcija hrvatske emigracije, koja je unaprijed smišljena i dogovorena s ondašnjim španjolskim vlastima, skrenula je pozornost cijelog svijeta na položaj Hrvata u bivšoj Jugoslaviji.



Od ovog istinskog Hrvata, čovjeka koji je među prvima, u kasnim pedesetima, odjenuo uniformu hrvatske vojske i unatoč dva ranjavanja u obrani zemlje sudjelovao do poslijednjeg dana, opostili su se brojni prijatelji, među kojima i Bože Vukušić, dugogodišnji kroničar hrvatske emigracije, Slavica Barešić, supruga pok. Mira, Gordana Turić, predstavnici hrvatske vojske, Županije Splitsko-dalmatinske, saborski zastupnik Ante Sanader, gradonačelnik Kaštela Ivan Udovičić, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović i brojni drugi.


Sveta misa zadušnica za Tomislava Rebrinu bit će služena u nedjelju, 22. rujna u 11 sati u župnoj crkvi u Kaštel Gomilici.
piše: Mirjana Jurić






Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!