petak, 12. srpnja 2013.

ZNAKOVI PORED PUTA, Šumarija Kupres

Znakovi pored puta


Autor: Marko Mršo

Ukoliko Vas put odvede makadamskim cestama oko Kupresa sigurno ćete zamijetiti pored ranije postavljenih drvenih putokaza i neke novopostavljene znakove upozorenja. 

Prije svega to su znaci za ZABRANJENO ODLAGANJE SMEĆA i ZABRANJENO LOŽENJE VATRE u blizini šume i samoj šumi te znakovi upozorenja gdje su u tijeku šumarski radovi. Nadamo se da nećemo imati priliku na naše stranice postavljati neke nove deponije divljeg smeća (što smo do sada redovito radili) koje kvare ljepotu Kupreške visoravni.










Osim navedenih znakova UPOZORENJA, postavili smo i jedan veći informativni pano na Kupreškim vratima i želimo Vam ukratko pojasniti sadržaj panoa.

Šume visoke zaštitne vrijednosti su, tijekom procesa certificiranja ŠGD „Hercegbosanske šume“d.o.o. Kupres i Šumarije Kupres kao jedno organizacijske jedinice ŠGD-a, identificirane, za iste je izrađen Elaborat od strane Šumarije Kupres i isti će biti predmet javne rasprave na lokalnoj razini. Elaborat je od strane ovlaštenog certifikatora (SGS) dobio pozitivno mišljenje i prema našem mišljenju masiv Plazenice i Stožera ispunjava uvjete po traženim kriterijima za izdvajanje kao šume visoke zaštitne vrijednosti (HCVF). Monitoring cjelokupne površine i pripadajućih odjela već se provodi u cilju očuvanja i unapređenja identificiranih vrijednosti od strane stručnih osoba iz šumarije Kupres.

Navedeni tipovi 4a i 4b obuhvaćaju sljedeće šume:

4a- šume važne za opskrbu vodom (jedinstveni izvori vode za piće, šume ključne za vodosnabdijevanje naselja i zaštitu vodnih objekata)

4b- šume važne za zaštitu od erozije


Nadamo se da će nakon vašeg boravka u šumi ostati samo otisci vaših stopala.

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!