utorak, 9. srpnja 2013.

ZAVRŠENI DANI KOSIDBE NA KUPRESU 2013

Koncertom gostujućih ansambala iz Poljske, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, HKD “Napredak” Kupres, muške izvorne grupe “Kupreški bećari” te proglašenjem pobjednika u Viteškom natjecanju kosaca, Međunarodnim galopskim konjičkim utrkama i drugim tradicijskim športovima, u nedjelju 7. srpnja, završena je ovogodišnja, najveća kupreška i regionalna, tradicijska kulturna manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu 2013″. Riječ je o složenom kulturnom projektu kojega partnerski organiziraju Općina Kupres i Javna ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres u suradnji s CIOFF sekcijom za BiH i domaćim kulturnim društvima i udrugama u Kupresu.


Foto i tekst: Ante Čičak

Program je trajao pet dana a sve je počelo 3. srpnja kada su pristizala gostujuća kulturna društva iz inozemstva. Drugi festivalski dan ponudio je brojne kulturne programe; predstavljanje ansambala u mimohodu kroz Kupres i nastupom na otvorenoj pozornici na gradskom trgu koji je bio ispunjen gledateljima, gosti i domaći posjetitelji mogli su razgledati etnografsku Izložbu kupreškoga kraja i izložbu slika Kupres 2013 koje su postavljene u izložbenim prostorima Hrvatskoga doma. Istoga dana u prepunoj koncertnoj dvorani održan je plesno glazbeni koncert gostujućih ansambala, na kojemu su još nastupili domaće društvo “Napredak”, tamburaški sastav “Kupreški snijegovi” i izvorna muška grupa “Kupreški bećari”, što je publika s oduševljenjem i pljeskom propratila od prve do zadnje minute.











Trećega dana Festival je gostovao u Međugorju gdje je održan jedan koncert u amfiteatru Etno sela “Herceg” a gosti iz inozemstva imali su prigodu pobliže se informirati o fenomenuMeđugorskog ukazanja




Četvrti dan protekao je u Livnu i u nezaboravnom druženju svih sudionika festivala. Gosti su prvo s velikim zanimanjem pogledali vrijedna umjetnička djela i druge eksponate u galeriji Gabrijela Jurkića i u prostorima Arheološkog muzeja u samostanu Gorica Livno. Slijedio je mimohod gradom i nastup na središnjem trgu što je izmamilo brojne Livnjake na ulicu. U dvorani Narodnog sveučilišta održan je jednoipol satni koncert za pamćenje a na kraju druženje i zabava uz večeru, pjesmu i ples do kasno u noć.





Posljednjega, petog, dana svi putovi vodili su na Kupreško polje gdje se po lijepom vremenu i u okruženju raskošnih kupreških livada okupilo preko 10.000 ljudi. U nazočnosti velikog broja gledatellja, koji su se bukvalno natiskali oko središnje pozornice, program završnoga dana manifestacije otvorio je Ministar Znanosti prosvjete kulture i športa HBŽ gosp. Petar Galić. Raznovrstan i atraktivan glazbeno plesni program trajao je od 12:00 do 14:30 sati. Ovo je bio peti u nizu koncert CIOFF Međunarodnog festivala koji se održavao od 3. do 7. srpnja. U blizini središnje pozornice posebno uređen prostor imala je udruga žena “Kupreške”, koje su izlagale vlastite rukotvorine i proizvode iz kućne radinosti, i nadasve bogatu trpezu tradicijskih jela karakterističnih za kupreški kraj. Tu su bili i brojni štandovi starih zanata a osobito onih vezanih za koševinu i poljodjelske radove.






Od 13:00 pa sve do 18:30 sati trajala su natjecanja u tradicijskim sportovima. Najatraktivnije i najiščekivanije bilo je Viteško natjecanje kosaca koje je startalo u 15:00 sati. Bilo je prijavljeno ukupno 16 kosaca iz: Žepča, Ljubuškog, Tomislavgrada, Fojnice, Teslića, Mrkonjića, Tijarice-Sinj, Šibenika i Kupresa. Kosačka komisija je od prijavljenih kosaca, a na osnovu utvrđenih pravila za ovo natjecanje, odabrala 12 kosaca koji su se mogli natjecati. Parcela koju je morao pokositi svaki kosac imala je površinu 340m², koju su oni najbolji iskosili za nešto više od 14 minuta. U uzbudljivom nadmetanju titulu Kosbašeosvojio je Ivo Ivković – Ćibara iz Kupresa koji je prema kosačkim normativima osvojio ukupno 10 bodova i to: 4 za brzinu (14:17:02), 4 za čistoću košenja i 2 za širinu otkosa. Drugoplasirani je bio Vinko Čičak – Vinara iz Kupresa, koji je osvojio 9 bodova; 5 za brzinu (14:04:31), 2 za čistoću košenja i 2 za širinu otkosa. Trećeplasirani je bio Josip Čičak – Đođa iz Kupresa, koji je osvojio 8 bodova; 3 za brzinu (15:32:19), 3 za čistoću košenja i 2 za širinu otkosa.






U Međunarodnim galopskim konjičkim utrkama na 1200m pobijedilo je grlo; Ted Pitvlasnika refika Đoge iz V. Kladuše, drugo je bilo grlo Demerara vlasnika Idriza Bašića iz S. Mosta a treće grlo Nimec vlasnika Mehmeda Merdanovića iz S. Mosta. U glavnoj utrci na 2200 m, pobjedilo je grlo Derwich vlasnika Idriza Bašića iz S. Mosta, drugo je bilo grlo Ol Star obitelji Hajdarević iz Ilijaša kod Sarajeva, a treće grlo Lucky Lord vlasnika Kristijana i Svjetlane Stanić iz Gajnica – Kreševo. 




U potezanju konopa pobjedila je ekipa Stabilna čerevuša iz Ploča RH dok je druga bila ekipa Privlaka iz Vinkovaca RH. U skoku u dalj najbolji je bio Ratomir Bešlić iz Kupresa, u bacanju kamena s ramena Anđelko Spajić iz Jajca a u pješačkim utrkama prvi je bio Ante Pokrajčić iz Tomislavgrada.






Ovogodišnja organizacija Dana kosidbe zasigurno zavrjeđuje visoku ocjenu jer su vrlo uspješno i u cijelosti provedeni svi sadržaji koji su bili predviđeni Programom organizatora. Posebno su na visokoj razini kvalitete bili naprijed navedeni koncerti u Kupresu i u drugim gradovima a cjelokupni program vidjelo je više od 10 000 ljudi. Pohvale gledatelja, koji su pratili pojedine programe, dolazile su sa svih strana a oproštaj od gostiju iz inozemstva protekao je u vrlo srdačnom ozračju i uz same riječi zahvale i čestitke na organizaciji i prijatnom boravku tijekom Festivala. Festival je bio i medijski dobro popraćen brojnim televizijskim, radijskim i novinskim prilozima.


POKROVITELJI: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Sarajevo, Ministarstvo Civilnih poslova BiH – sektor za znanost i kulturu Sarajevo, Hercegbosanska županija i Općina Kupres


POTPORA: Federacija BiH Živko Budimir – predsjednik, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – Zagreb, Etno selo “Herceg” Međugorje, Narodno sveučilište Livno SPONZORI: HT Eronet Mostar, Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak, JP “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar, Kraš trgovina d.o.o. Široki Brijeg, Violeta d.o.o. Grude, ŠGD HERCEGBOSANSKE ŠUME d.o.o. KUPRES, Croatia osiguranje d.d. Ljubuški, Agrarna zadruga “EKO- FLORA” KUPRES, “Multimedia print” Nova Bila.


MEDIJSKI PROMOTORI: TV KISS Kiseljak, FTV, HTV Mostar, RTV Bugojno, Kupreški radio, Radio Herceg Bosne, Radio Busovača, Radio Rama, Večernji list, Dnevni list, Dnevni avaz, Slobodna dalmacija, te brojne druge radio postaje širom BiH.


POSEBNA ZAHVALA KUPREŠKIM UGOSTITELJIMA NA USLUZI SMJEŠTAJA I ISHRANE ANSAMBALA IZ INOZEMSTVA: Hotel “Kupres”, Hotel “Maestral” Kupres, Pansion “Kraljica” Kupres, Gradska kavana Kupres i Hotel “Knez” Kupres


tekst/foto Ante Čičak

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!