utorak, 2. srpnja 2013.

U NEDJELJU 30. LIPNJA 2013. - SLAVLJENA SV. MISA U SPOMEN NA MUČENIČKU SMRT KATE LOZIĆ

“Potrebno je, da mjesne crkve učine sve, da ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!

(blaženi papa Ivan Pavao II.)
U kalendaru Kršni zavičaj 30. 06. je spomendan mučeništva Kate Lozić. Počinjemo ga komemorirati a po svjedočenju vjernika su, po ispunjenom zavjetu, dobili milosti.

Uz mnoštvo kuprešaka, u nedjelju, 30.06.2013. održana je komemoracija u spomen na mučeničku smrt Kate Lozić, djevojke i mučenice kupreškog kraja. 

Katu su Turci sasjekli i bacili u obližnje jezero pod planinom Grguljačom podno gradske Plazenice jer se nije htjela poturčiti te ostaviti vjeru svojih pradjedova. Svojom mučeničkom smrću, Kata Lozić je očuvala svoju nevinost ali i nevinost katoličke Crkve položivši svoj mladi život. 

Ovaj dan, sjećamo se njene tragične smrti te se nadamo kako ćemo svake godine 30.lipnja  činiti isto okupljanje na mjestu njezinog stradanja u vječni spomen na ovaj mladi život.


Sv. misu su slavili kupreški župnici fra Marko Jukić župnik na Suhom polju i vlč. Marko Tomić župnik u Kupresu.


FOTO: Karla Mihaljević































PROČITAJ VIŠE:

Fra Grgo Lozić piše:

„Jezero više sela Osmanlia pod planinom Gerguljačom kod kog su Baše kupreške krvoločno izsikli živu na komade Katu ćer pok. Ante Lozića, mog Rodiaka, što nije hotila poturčit se divojka glavna, god. 1816. i bacili sve komade tila u jezero proklete krevopije!

Jer u vrime Bašaluka glavne (naočite, lijepe) cure turčili bi na silu!“
(fra Grgo Lozić,Adnotationes variae, 1864. str.14.).




Od tada se ubavo jezero zove Katinim jezerom. A rastičevski župnik vlč. Marijan Kopić u pismu od 9. 10. 1965. godine piše o jezeru da je u promjeru oko 30 m, obraslo šašom , nakićeno lopočom s modrilom u sredini kao draguljem u prstenu.
(fra Miroslav Džaja, Sa kupreške visoravni, 1970., str. 239.)

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!