nedjelja, 2. lipnja 2013.

NAJAVA - STRLJANICA 3. do 7. srpnja 2013 - „DANI KOSIDBE NA KUPRESU“ SU NA SVJETSKOM KALENDARU KULTURE- CIOFF-A






Ovogodišnji, sedmi po redu, CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL  “DANI KOSIDBE – KUPRES BiH” održat će se od 3. do 7. srpnja, a osim u Kupresu, festival planira realizirati još dva koncerta u Etno selu“Herceg” Međugorje i u Sarajevu.  


                Festival je trajno uvršten u CIOFF (Koncil međunarodnih organizatora festivala folklora), Svjetski kalendar festivala, jer je dostigao standarde međunarodnih festivala koji, na globalnoj razini, prezentiraju tradicijsku glazbu, ples, rukotvorine i druge tradicijske umjetnosti, stare zanate i sportove, čiji je cilj očuvanje i prezentiranje nematerijalne kulturne baštine i širenje kulture mira i povjerenja među narodima Svijeta. Sveukupni cilj projekta je trajno pridonositi razvoju održivog kulturnog turizma u regiji i razvijati svijest o važnosti umjetnosti, kulture i kulturne baštine za poboljšanje kvalitete života, opći društveni, gospodarski i socijalni boljitak.

                 Kao sastavni dio širega kulturno-turističkog projekta, izraslog iz  jedinstvene kupreške manifestacije natjecanja kosaca u košnji trave ručnom kosom, koja ima višestoljetnu tradiciju, te drugih tradicijskih športova i zanata, festival daje i svojevrstan pečat početku ljetne turističke sezone u Kupresu i široj regiji, prije svega zbog atraktivnosti i kvalitete, dužine trajanja, masovnosti, i raznovrsnosti kulturnih  sadržaja.
Uz domaća kulturna društva, na Festivalu će gostovati i pet vrhunskih kulturnih ansambala iz inozemstva, održat će  se pet koncerata, etnografske izložbe i izložbe starih zanata i rukotvorina u izložbenom prostoru “Hrvatskoga doma” Kupres, obilazak kulturno-povijesnih i turističkih regiona u BiH,  te stručni sastanci organizatora sa umjetničkim voditeljima ansambala i članovima Povjerenstva za praćenje festivala. Dio svoga nematerijalnoga kulturnog blaga, domaćoj publici pokazat će  reprezentativni glazbeno-plesni ansambli iz zemalja: Španjolska – ansambl: Andra Mari Eusko Dantzari Taldea BASQUE, Poljska – ansambl: “Lubuski Zespół Pieśni i Tańca im. Ludwika Figasa”Zielona gora, Hrvatska – ansambl: “Jedinstvo” Split,  Bugarska – ansambl:”Madara” Shumen i Makedonija – ansambl: “Koco Racin” Skopje. Izvođače iz navedenih zemalja odabralo je Festivalsko vijeće između velikog broja ansambala koji su se prijavljivali od oktobra 2012. god. do kraja januara 2013. godine. Očekivanja su da će, kao i ranijih godina, Festival vidjeti više desetina tisuća ljudi. Organizator osobito očekuje visoku umjetničku vrijednost i kvalitetu  koncertnih izvedbi, za što su garancija naprijed navedeni ansambli. Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi a iz inozemstva redovito dolazi 150 do 180 mladih izvođača i umjetnika, što je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz drugih zemalja, da kroz druženje i upoznavanje pokažu i dio vlastite kulturne baštine.
    Na Generalnoj skupštini CIOFF-a, koji djeluje u oficijelnom partnerstvu s UNESCO-m, održanoj na Tahitiju, 11. 11. 2010. godine, festivalu je dodijeljen CERTIFIKAT „CIOFF International Festival“. Ovo je najveće međunarodno priznanje jednom međunarodnom festivalu folklora, ali koje i obvezuje na zadržavanje zahtjevnih standarda i kontinuiteta. I u okvirima Bosne i Hercegovine, Projekat se može pohvaliti POVELJOM za doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine, dobivenu od  Ministarstva kulture FBiH 2009. god.,  također i nagradom ZLATNA TURISTIČKA RUŽA, dobivenu od kulturno-turističkog  projekta u BiH  „Turizam plus“ 26. 09. 2009. u Banjaluci, što je projekat svrstalo u Kalendar kulturnih manifestacija od značaja za Bosnu i Hercegovinu.
                Nositelji svih projektnih aktivnosti su: Javna Ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres i Općina Kupres uz suradnju s CIOFF sekcijom za BiH, gradovima u kojima gostuje Festival,  kulturnim društvima i drugim nevladinim organizacijama u HB županiji, te s brojnim stručnim vanjskim suradnicima – folkloristi i etnolozi, scenaristi i scenografi, stručni tehničari, mediji i novinari, voditelji koncerata, prevoditelji, pomoćno osoblje (rekviziteri, hostese, redari), službe sigurnosti.

KONTAKT:
JAVNA USTANOVA ZA KULTURU “Hrvatski dom”  KUPRES, Adresa: Ul. Mate Bobana 3, 80320 Kupres BiH
Tel/fax : 00387 34 274 048;    Mobitel: 00387 63 370 229
E-mail: hdk.kupres@tel.net.ba;  www.kupres-kultura.com

kupres-kultura.com

.......................................................................................................................................................


Manifestacije „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“ jedini su festivali iz Federacije koji su uvršteni u svjetski kalendar CIOFF-a




Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan sastao se s predsjednicom CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) za Bosnu i Hercegovinu, Ankom Raič i predstavnicima manifestacija „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“, te su razgovarali o aktivnostima i planovima ove svjetske organizacije za očuvanje kulturne baštine. 
Naime, manifestacije „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“ jedini su festivali iz Federacije koji su uvršteni u svjetski kalendar CIOFF-a, s obzirom da su dostigli i poštuju standarde međunarodnih festivala.

Ministar Kaplan je ovom prigodom istaknuo kako će festivali kojima je dodijeljen certifikat CIOFF-a, čime su priznati i na međunarodnom planu i ubuduće moći računati na podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. 
Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Kupres, Perica Romić, koji je istakao da je manifestacija „Dani kosidbe Kupres“ najznačajniji kulturni događaj u tom dijelu Bosne i Hercegovine, te da ima punu podršku Općine. Inače, CIOFF je od prošle godine službeni partner UNESCO-a, priopćenje je iz Ministarstva kulture F B i H.












Foto: Arhiva- Strljanica 2011.






















Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!