srijeda, 24. travnja 2013.

SUTRA SVETI MARKO - MARKOVDAN, 25.TRAVNJA


PROSLAVA SVETOG MARKA NA KUPREŠKOJ VISORAVNI: NEKAD I SAD


PO PRVI PUT NAKON RATA, SUTRA NA KRIŽU ĆE IPAK BIT MISA u 16:00 sati!!!!




U našim krajevima,  blagdan svetog Marka evanđelista se slavi 25. travnja a običaj je bio da se sveta misa slavi na brdu "Križ" iznad Zlosela.


Kolegice, sutra sva tri puka, sutra sva tri puka!
Hoćemo li k misi bez terluka, k misi bez terluka?


Stari ljudi kažu da je o Markovdanu u Zloselima slavljena sv. misa i to prva pa onda je slijedio blagoslov polja na grobljima!

Malo niže ispod kapelice i križa, postavljen je spomenik fra Grgi Loziću, franjevcu rođenom u Zloselima, preminuo u Splitu u samostanu Gospe od Zdravlja. 

Nakon svete mise na Križu, okupljeni narod odlazi na užinu kod rodbine i prijatelja po Zloselima gdje se često okupi veliki broj prijatelja i rodbine a spremi se bogat ručak!

Danas se taj običaj ne održava zbog kako kažu nadležni, opasnosti za vjernike jer je moguće da je nakon rata ostala koja mina ili neko vojno čudo! Nadat je se da će se u nadolazećem periodu pristupiti gradnji nove kapele kao i ponovnom okupljanju kuprešaka na Križu.




FRA GRGO LOZIĆ O ZLOSELIMA

Lozić god.1864. piše za svoja Zlosela: "Sadašnji katolici su se naselili iza umetanja (tj. izumiranja) Turaka, najviše iz Hercegovine". To znaći da su se u njih Katolici povratili tek početkom 18.st. S tim se slaže izvještaj apostolskog vikara biskupa Delivića koji god.1737. u Zloselima nalazi samo jednu katoličku kuću sa 22 člana. Tridest godina kasnije 1768.god. Zlosela imaju vec 16 kuća i 212 duša. Potoci Bojana i Kolnika teku paralelno i dijele selo na Gornje i Donje. Milojević govori da je sredinom 19.s. bilo u Zloselima 32 kuće, dok ih je 1920.god. u Donjem Selu bilo 43. a u Gornjem 71, ukupno 114. 

 Spomenik fra Grgi Loziću na Križu






Porušena kapelica 1992

Križ na brdu "Križ"  iznad Zlosela  



Pogled sa Križa na Zlosela i Osmanlije



O SVETOM MARKU



Marko evanđelist (25. travnja)
O SVETOM MARKU
Sveti Marko evanđelist autor je jednog od četiri evanđelja. Ne znamo mnogo o njegovom životu, ali se zna da je putovao kao pratilac Pavla i Barnabe na Pavlovu prvom misijskom putovanju.
Predaja kaže da je napustivši Pavla otputovao u Rim sa Sv. Petrom i kao Petrov tajnik napisao svoje evanđelje prema Petrovom kazivanju.
Danas biblijski stručnjaci smatraju da je Markovo evanđelje napisano prvo od svih. Njegovo pisano djelo govori o njemu kao o odličnom pučkom pripovjedaču.
On pripovjeda događaje iz Isusovog života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima kojih kod drugih evanđelista ne susrećemo, poput opisivanja Isusove čovječje strane (samo Marko donosi zgodu o Isusovu gnjevu, gorčini, zgražanju; samo on donosi Isusovu molbu za učenike, uzdiše i vapi Ocu; ljubi djecu...).

Prema legendi dok je propovjedao evanđelje duž obale Jadrana, zahvatila mu je lađu snažna oluja i natjerala je među otočiće i sprudove.
Tu mu se ukazao anđeo i reče: "Na ovim lagunama izrast će velik grad tebi na čast."
Sv. Marko je tako postao zaštitnikom Venecije, a grad je usvojio njegov simbol za svoj grb.

Sv. Marka se na slikama obično prikazuje s krilatim lavom kako piše, jer on naglašava snagu uskrsnuća i savladavanja smrti.
Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu.
Tekst preuzet s www.barka.com.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!