ponedjeljak, 15. travnja 2013.

STRAŽBENICI U POHODE, 15.04.2013. (FOTO 220 slika)

STRAŽBENICA je svakako najzanimljivije, čisto hrvatsko selo. Ime mu darova nešto povišen položaj na kojem se nalazi a koje je zgodno za stražarenje. Brdo "KUK" sa postavljenim križem. Malo niže od križa, u podnožju, se nalazi tzv kužno groblje u kojeg su ukopani preminuli od kuge koja je ne malo puta harala kupreškim krajem i cijelom Bosnom. Podno mjesta prolazi i stara rimska cesta. Selo je bilo bogato: prirodnim vodama gdje je sve raslo „ko iz vode“ i blagom gdje se „janjilo po petsto ovaca.“ Groblje, iako nema značajnih natpisa, oko kojeg se nalaze stećci odaje starinu sela. Godine 1920. selo je brojalo 13. a 1991.godine 9. obitelji. Prezimenima su: Tokići, Galići, Romići i Bagarići. 

Danas u selu nitko ne živi. Obnovljena je poneka štala, Galića kuća i štala je pokrivena a i obitelj Romić-Vukadin su nedavno obnovili svoju kuću i uredili okoliš gdje se sastaju svake godine i organiziraju susret svojih obitelji pod nazivom "Romićijada".

Romićijada 2008. (kupresportal.com)
16. kolovoza, 2008. 11:27 



Jučerašnja proslava blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije nije bila jedina proslava na Kupresu. Naime, jučer je održana „Romićijada“, inače četvrta po redu. Ovaj jedinstveni okup, koji, kako vidimo traje već četiri godine, pokrenut je od strane nekoliko odseljenih Romića koji su izrazili želju za okupljanjem i upoznavanjem svojih potomaka s rodbinom i širom obitelji. 
  
Tako su se jučer Romići, Vukadini, te njihovi zetovi, nevjeste i prijatelji, okupili u Stražbenici te tako proslavili svoje okupljanje. Inače, obitelj Romić, ne samo da je brojna nego ima i bogatu te zanimljivu povijest. Naime, samo prezime Romić na Kupreškoj visoravni je prisutno tek nekih pedesetak godina, dok je prije toga ova obitelj nosila prezime Vukadin. Tako danas ista obitelj nosi dva prezimena, Romić i Vukadin. Također, obitelj Romić dala je i poznatog liječnika, dr.-a Boška Romića koji, nažalost, ove godine nije mogao biti prisutan ovom velikom okupljanju. 
  
Samom okupljanju bilo je prisutno 70-ak, što Romića, što Vukadina te drugih koji su vezani uz ovu obitelj. Ono što je definitivno privuklo pozornost svih okupljenih je trenutak kada su najstariji članovi obitelji iznijeli pečeno janje na stol te ponudili okupljenima da jedu što i koliko hoće. Ovoj obitelji želimo puno sreće i zdravlja te puno veselih okupljanja kakvo je bilo ovo jučerašnje. 
Ivan Gašpar






























































































































































































































Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!