srijeda, 24. travnja 2013.

STOLJEĆE I POL RADA KUPREŠKE ŠKOLE I ŠKOLSTVA NA KUPRESU

STOLJEĆE I POL RADA KUPREŠKE ŠKOLE


Srijeda, 02 Rujan 2009 11:49
TOMISLAVGRAD – Potaknuta 800. obljetnicom, koju ove godine obilježavaju bosanski franjevci, Ružica Hrnjkaš, inače nastavnica hrvatskog jezika i povijesti u Osnovnoj školi “fra Miroslav Džaja” na Kupresu, željela je podsjetiti na jedan važan podatak o njihovom djelovanju na Kupresu, tj. na otvaranje prve osnovne škole na Kupresu u selu Otinovcima koja ove godine u rujnu obilježava 155 godina svoga djelovanja. Ružica Hrnjkaš je i autorica dviju knjiga  “Nesrbi van” i “Kupreška saga”.





Djelovanje škole
“Godine 1854. franjevci su u selu Otinovci, u kupljenom čardaku od mještanina Muslimana, otvorili prvu osnovnu školu. Materijalnu pomoć su dobili od austrijskog konzulata sa sjedištem u Sarajevu, koja se sastojala u novcu i školskim udžbenicima koji su iz Hrvatske prenošeni u Bosnu. Sve do 1888. franjevci su poučavali mušku djecu kada je u Kupresu otvorena novosagrađena škola. Ova škola koju su osnovali franjevci imala je velik značaj, a do tada, prije otvaranja škole, franjevci su podučavali pojedince u župnom stanu”, istaknula nam je Ružica Hrnjkaš.

Okupljali svu djecu

Nastavnica Ružica ističe da je ova škola okupljala svu djecu te da su kasnije na Kupresu otvarane i druge osnovne (četverorazredne ) škole. Tako je 1906. otvorena škola u selu Zlosela, 1914. u Blagaju i Vukovsku, 1929. u Malovanu, a pred 2. svjetski rat otvorena je škola i u Rastičevu. 


“Osnovna škola u Kupresu sagrađena je uz glavnu cestu ( na lokaciji gdje je danas Hotel Maestral). Školska zgrada za to vrijeme je bila solidno ozidana, imala je tri učionice sa zbornicom i ostavom za učila, dva toaleta, prostrano dvorište, drvarnicu i ostavu za oruđe. Ispred škole nalazio se lijepi cvjetnjak kojega su uređivali učitelji s djecom te ih poučavali ratarstvu. Na ulazu u školu do ulice nalazila se česma.

Pomoć Općine

U školi su u početku radila tri učitelja.Uz učiteljski posao učitelji su aktivno sudjelovali u razvijanju kulturnog života u gradu. Učili su mlade svirati na tamburama, što je kasnije bila preteča stvaranju tamburaškog orkestar i pjevačkog zbora. Škola je imala i bogatu knjižnicu koja se nalazila u zbornici. Školu je uzdržavala Općina tako što je nabavljala ogrjev, plaćala učiteljima stanarinu, dijelila učenicima besplatne udžbenike i školski pribor. Za praznike, Božić i Bajram, Općina je novčano pomagala siromašne učenike.

Prvi učitelji Kuprešaci

Nastavnica Hrnjkaš ističe i tko su bili prvi učitelji na ovim prostorima. “Prvi učitelj bio je Ivan Mišić, a prva učiteljica bila je Ljubica Rebrina, oboje rođeni Kuprešaci. Učitelj koji je u Kupresu radio poslije Prvog svjetskog rata, a kojega su stari Kuprešaci pa i moj otac Anto Hrnjkaš (1914.- 2007.), često s poštovanjem spominjali, bio je Pavao Šuštić, Ličanin koji je bio vrlo obrazovan i blag čovjek”, kazala nam je nastavnica Ružica Hrnjkaš.

Čuveni franjevci s Kupresa

S obzirom da je nastavnica Ružica Hrnjkaš razgovor započela s franjevcima, s njima je željela i završiti. “Nabrojat ću nekoliko imena svećenika, franjevaca Kuprešaka, s kojima se možemo dičiti, a to su: Fra Grgo Lozić, fra Filip Kunić, fra Paskal Dumančić, fra Stipo Nevistić, fra Miroslav Džaja, fra Željko Džaja i drugi. Svi su oni zadužili ovaj kraj i svoj narod književnim i znanstvenim radovima šireći vjeru i dajući veliki doprinos kulturi i prosvjećivanju svoga naroda. U Kupres je navraćao i veliki franjevac Ivan Franjo Jukić koji se divio kreativnosti kupreškog svijeta, a posebice se divio kupreškim narodnim pjesmama te je neke od njih i zapisao”, s ponosom ističe Ružica Hrnjkaš.

Piše: Mario Lončar

Preuzeto sa: dnevni-list.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!