ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

DANA 13.08.2011. PODIGNUTI SPOMENICI FRA GRGI LOZIĆU I FRA FILIPU KUNIĆU

13.08.2011.

Podignuti spomenici fra Grgi Loziću i fra Filipu Kuniću



Povodom obilježavanja dvjestote godišnjice rođenja dvaju velikana kupreške povijesti, fra Grge Lozića i fra Filipa Kunića, jučer su u Kupresu svečano otkriveni i blagoslovljeni spomenici ovoj dvojici kupreških svećenika i prosvjetitelja.




Inicijativu za podizanje spomenika ovoj dvojici svećenika na brdu Križ iznad Zlosela (gdje je podignut spomenik fra Grgi Loziću) te u Donjim Gredinama (gdje je podignut spomenik fra Filipu Kuniću) pokrenuo je Kuprešak Mario Bagarić koji se jučer, prigodom kratkog svečanog govora, zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekta podizanja spomenika ovoj dvojici kupreških velikana.



Inače, spomenike su blagoslovili svećenici, don Zdenko Perija i fra Marijan Karaula koji su okupljenim Kuprešacima u kratkim crtama predstavili živote fra Grge i fra Filipa istaknuvši divljenje njihovoj ustrajnosti u obavljanju svećeničkog, ali i prosvjetiteljskog posla.


Nakon svečanosti otkrivanja i blagoslova spomenika, priređen je i mali domijenak na kojem su svi okupljeni pozvani u župnu kuću župe Suho Polje gdje će večeras biti održana svečana akademija na temu života fra Grge Lozića i fra Filipa Kunića - dvojice velikana kupreške povijesti koji su napokon dobili svoja zaslužena spomen obilježja. 

Gašo/kupreški radio






Nema komentara:

Objavi komentar

Samo kupreške vijesti - Web stranica sela Zlosela u općini Kupres, Dobrodošli WWW.ZLOSELA.COM! Kupreški edukativno-informativni web portal!